Αζερμπαϊτζάν: Πιθανή τροφοδότηση της Ρουμανίας με φ.αέριο μέσω Nabucco

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 18:37
A- A A+

Την τροφοδότηση της Ρουμανίας με 7,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nabucco πρότεινε το Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε σήμερα το ρουμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NewsIn.

Μιλώντας χθες στο Ενεργειακό και Οικονομικό Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας, στο Βουκουρέστι, ο Ρουμάνος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Τούντορ Σερμπάν, γνωστοποίησε - χωρίς να την προσδιορίσει - ότι χώρα της περιοχής της Κασπίας είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει τη ρουμανική ενεργειακή αγορά με 7,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μέσω του Nabucco.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Nabucco Gas Pipeline International Ράινχαρντ Μίτσεκ δήλωσε από τη Βιέννη ότι αυτοί που προωθούν την υλοποίηση του προγράμματος βασίζονται στο Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν για τις πρώτες ποσότητες που θα ρεύσουν προς την Ευρώπη μέσω του εν λόγω αγωγού.

Παράλληλα, ο διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας για τους πόρους υδρογονανθράκων στο Τουρκμενιστάν Γιαγκσιγκελντί Κακάεφ ανέφερε ότι «η χώρα του έχει υπερεπάρκεια πόρων για να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς και αυτούς που σχεδιάζονται για το μέλλον».

«Επιθυμούμε να στραφούμε στις ευρωπαϊκές αγορές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το Τουρκμενιστάν διαθέτει «τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον πλανήτη».

Κάλεσε τέλος τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κατασκευάσουν αγωγούς μέχρι τα σύνορα του Τουρκμενιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή