Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι Ολυμπιακοί του 2016

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2009 19:50
UPD:03/10/2009 11:32

A- A A+

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας θα διεξαχθούν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Οι άλλες τρεις πόλεις που διεκδίκησαν τους 31ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το Σικάγο (Ηνωμένες Πολιτείες), η Μαδρίτη (Ισπανία) και το Τόκιο (Ιαπωνία).

Το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι η πρώτη πόλη από τη Νότια Αμερική που θα «φιλοξενήσει» τη διοργάνωση. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, θα πάρει τη «σκυτάλη» από το Λονδίνο, όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες το 2012, ενώ θα γίνει η 23η διαφορετική πόλη που αναλαμβάνει το θεσμό, αρχής γενομένης από την Αθήνα το 1896.

Τελικά, η επιρροή του μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου Πελέ, ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του ζεύγους Ομπάμα. Ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής στήριξε την υποψηφιότητα του Ρίο, που ήταν εξ αρχής ένα από τα φαβορί για την ανάληψη των Αγώνων.

Οι «αθάνατοι» δεν... συγκινήθηκαν ιδιαίτερα από την ομιλία του άλλοτε προέδρου, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, ο οποίος παρακάλεσε σχεδόν να δοθεί η διοργάνωση στη Μαδρίτη, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει την πόλη του να διοργανώνει τους Αγώνες, στη «δύση» της ζωής του.

Από εδώ και πέρα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί η Βραζιλία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, λόγω του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας, αλλά και λόγω χορηγών, αφού προηγείται δύο χρόνια νωρίτερα το Μουντιάλ, σε μια διοργάνωση, στην οποία έχουν ήδη διατεθεί υπέρογκα ποσά.

Όπως και 'χει, οι Βραζιλιάνοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση και ξεχύθηκαν για να πανηγυρίσουν στην πιο γνωστή παραλία του κόσμου, την Κόπα Καμπάνα. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη Δανία, με την επιτροπή διεκδίκησης να ξεσπά σε χειροκροτήματα, λίγο μετά την ανακοίνωση.

Η ψηφοφορία

Μόλις 18 ψήφους συγκέντρωσε στην πρώτη ψηφοφορία το Σικάγο, παρά το γεγονός ότι ήταν ανάμεσα στα φαβορί. Στη συνέχεια ακολούθησε ο αποκλεισμός του Τόκιο καθώς συγκέντρωσε μόλις 20 προτιμήσεις, ενώ στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 99 μέλη της ΔΟΕ (98 έγκυρες ψήφοι, 1 αποχή), το Ρίο ντε Τζανέιρο πήρε το «χρίσμα». Η βραζιλιάνικη πρωτεύουσα συγκέντρωσε 66 ψήφους έναντι 32 της Μαδρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ψήφισαν όλα τα μέλη της ΔΟΕ σε όλες τις ψηφοφορίες, καθώς οι «αθάνατοι» που προέρχονταν από τις τέσσερις διεκδικήτριες πόλεις δεν είχαν δικαίωμα να «τοποθετηθούν» στις ψηφοφορίες, στις οποίες μετείχαν οι πόλεις των χωρών τους. Επίσης, δεν ψήφισε ούτε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, ο οποίος θα εξέφραζε την προτίμησή του μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Α' γύρος: Μαδρίτη 28, Ρίο Ντε Τζανέιρο 26, Τόκιο 22, Σικάγο 18 (αποκλείστηκε)

Β' γύρος: Ρίο 46, Μαδρίτη 29, Τόκιο 20 (αποκλείστηκε)

Τελικός γύρος: Ρίο 66, Μαδρίτη 32

Η υποψηφιότητα του Ρίο

Ρίο ντε Τζανέιρο

Πληθυσμός: 6.000.000

Σύνθημα: «Ζήσε το πάθος σου» (Live your passion)

Ημερομηνίες: 5 έως 21 Αυγούστου 2016

Εγκαταστάσεις: Προβλέπονται τέσσερις βασικοί άξονες. Ο κυριότερος είναι η περιοχή της Μπάρα, όπου θα διεξαχθούν όλα τα αθλήματα κλειστού χώρο και επίσης θα κατασκευαστούν το Ολυμπιακό Χωριό και τα Κέντρα Τύπου (MPC, IBC). Στην άλλη πλευρά της πόλης βρίσκεται η περιοχή Μαρακανά, που έχει πάρει το όνομά της από το θρυλικό γήπεδο του Ρίο. Εκεί θα κτιστεί το Ολυμπιακό Στάδιο «Ζοάο Χαβελάνζε», έδρα των τελετών έναρξης και λήξης, των αγωνισμάτων του στίβου και -παραδοσιακά σε Ολυμπιακούς Αγώνες- τού τελικού τού ποδοσφαιρικού τουρνουά.

Στην περιοχή Ντεόντορο θα δημιουργηθεί το «σπίτι» των θαλάσσιων αθλημάτων (κάνοε-καγιάκ και ιστιοπλοΐα) και οι εγκαταστάσεις για την ιππασία και την ποδηλασία τύπου BMX. Στην πασίγνωστη παραλία της Καπακαμπάνα θα βρίσκονται τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία της Ολυμπιακής οικογένειας, καθώς και οι εγκαταστάσεις για το μπιτς βόλεϊ και το τρίαθλο.

Αποστάσεις: Οι «ανοιχτές» εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ακτίνα μεγαλύτερη των 20χλμ από το επίκεντρο των Αγώνων, που είναι η περιοχή της Μπάρα και το Ολυμπιακό Χωριά.

Προϋπολογισμός: Με βάση τον φάκελο υποψηφιότητας, θα χρειαστούν συνολικά 9,86 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων και εκμοντερνισμού των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αντίθεση με τις αντίπαλες υποψηφιότητες της Μαδρίτης, του Τόκιο και του Σικάγου, το Ρίο ντε Τζανέιρο σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τους αγώνες για τη δημιουργία μιας «Υπέροχης Πόλης», (ciudad maravillosa), όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένα από τα συνθήματα της επιτροπής διεκδίκησης.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η μεγαλούπολη της Βραζιλίας αντιμετωπίζει προβλήματα εγκληματικότητας, το δίκτυο μεταφορών είναι απαρχαιωμένο, ενώ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Υποστήριξη: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ήταν ο «άνθρωπος-κλειδί», που με την παρουσία του έπεισε τους «Αθάνατους» της ΔΟΕ να αποφασίσουν υπέρ του Ρίο. Ήταν η τρίτη φορά που η βραζιλιάνικη πόλη διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κατάφερε, σε αντίθεση με τις διοργανώσεις του 2004 και του 2012.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις