Ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις των ευρωπαϊκών ΜΜΕ βρίσκεται η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές εκλογές.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα αναφέρει στη ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου ότι «οι ψηφοφόροι προτίμησαν την υπόσχεση του κ. Παπανδρέου για πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 3 δισ.ευρώ από το πρόγραμμα λιτότητας που πρότεινε ο κ. Καραμανλής». Όπως επίσης αναφέρεται, «η προεκλογική περίοδος ήταν ανιαρή, ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους δεν εμπιστεύονται πια κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα».
Για τους Times, που ενημέρωσαν το δημοσίευμά τους πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, «αν κερδίσει ο κ. Παπανδρέου, θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός στην οικογένειά του… Παρόλο που του λείπει το χάρισμα των Παπανδρέου, προηγείται καθώς υποσχέθηκε να αμβλύνει την οικονομική δυσχέρεια».
«Απορρίπτοντας τη ΝΔ με τόση αποφασιστικότητα, οι Έλληνες, σύμφωνα με τους αναλυτές, έδειξαν πόσο αηδιασμένοι είναι με την κατάχρηση της εξουσίας… Η «πολιτική της ελπίδας» που κάποιοι έχουν κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι “πουλάει”, θα πρέπει να στηριχτεί από ορατά αποτελέσματα, όπως λένε σχολιαστές», μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Guardian στην Αθήνα.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξο και καυστικό το άρθρο που δημοσιεύει η επίσης βρετανική Independent. « Ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε επιτέλους να ακολουθήσει τον πατέρα του και τον παππού του στην πρωθυπουργία, ωστόσο είναι μία κενή νίκη που θα προκαλέσει ελάχιστον ενθουσιασμό. Οι σπόροι της ήττας του Κώστα Καραμανλή: διαφθορά, ανικανότητα, ατολμία και ασθενής οικονομία είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τους παράγοντες που τον ανέβασαν στην εξουσία πριν από πέντε χρόνια. Τότε εκτόπισε τους σοσιαλιστές, υποσχόμενος να απαλλαγεί από την αναποτελεσματικότητα και τη ρουσφετολογία τους». Όσο για τον κ. Παπανδρέου, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «έχει πολλούς θαυμαστές στο εξωτερικό, όπου τα αγγλικά που έχει μάθει κατά τη διάρκεια της αμερικανικής του εκπαίδευσης και η σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατική πολιτική του, του έχουν εξασφαλίσει δυσανάλογο κύρος».
«Ο κ. Παπανδρέου, ένας ήπιος 57χρονος, εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ κοινωνιολόγος, του οποίου τα αγγλικά είναι καλύτερα από τα ελληνικά, δήλωσε ότι εκλογική νίκη “εκφράζει τη λαϊκή βούληση για αλλαγή και καλύτερο μέλλον”», αναφέρει η Daily Telegraph.
«Το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι κινήθηκαν ενάντια στην ευρωπαϊκή τάση υποστήριξης κεντροδεξιών κομμάτων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», παρατηρούν οι Financial Times.
«Οι δημοσκοπήσεις προκαταλάμβαναν μία σίγουρη νίκη, καθώς αντιμετώπιζε έναν συντηρητικό αντίπαλο που είχε απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, ωστόσο ο αρχηγός της ελληνικής κεντροαριστεράς Γιώργος Παπανδρέου, πέτυχε θρίαμβο», σημειώνει η γαλλική Le Monde.
«Αυτή η νίκη ακολουθεί την αναμενόμενη προκήρυξη εκλογών από τον κ. Καραμανλή μετά την υποβάθμιση των δημόσιων οικονομικών και μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς που αποδυνάμωσαν την κυβέρνησή του», σύμφωνα με τη Le Figaro.