B.Κορέα: Έτοιμη για διαπραγματεύσεις υπό όρους

«Στο τελικό στάδιο αποκατάστασης» το εργοστάσιο πυρηνικών στην Γιονγκμπιόν
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 11:10
A- A A+

Έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα δηλώνει η Β. Κορέα, ωστόσο οι πληροφορίες ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αποκατάσταση του πυρηνικού της εργοστασίου υπογραμμίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ δήλωσε ότι προϋπόθεση για την επανάληψη των συνομιλιών είναι να έχει πρωτίστως διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας.

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ μπορεί να μετατραπούν σε ειρηνικούς δεσμούς μέσω διμερών συνομιλιών χωρίς αποτυχία», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ στον Ουέν Τζιαμπάο, που πραγματοποιεί από την Κυριακή επίσκεψη στη σύμμαχό του Βόρεια Κορέα.

«Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να μετάσχουμε σε πολυμερείς συνομιλίες που θα εξαρτηθούν από την πορεία των συνομιλιών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ. Οι εξαμερείς συνομιλίες περιλαμβάνονται στις πολυμερείς συνομιλίες», όπως είπε.

Τον περασμένο Απρίλιο, ένα μήνα πριν τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της, η Β. Κορέα ανακοίνωσε τον τερματισμό των εξαμερών συνομιλιών – μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, Κίνας, Ιαπωνίας, Ρωσίας και ΗΠΑ.

Όσο βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη οι συνομιλίες, η Πιονγκγιάνγκ είχε συμφωνήσει να αφοπλίσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, αλλά αργότερα ανακοίνωσε ότι θα αποκαθιστούσε τη λειτουργία του.

«Έχουμε ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι το έργο αποκατάστασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο», όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή