Επικίνδυνο βακτήριο στο 65% των κοτόπουλων που πωλούνται στη Βρετανία

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2009 15:59
A- A A+

Ένα από τα πιο συνηθισμένα βακτήρια, το καμπυλοβακτήριο, το οποίο ευθύνεται για χιλιάδες τροφικές δηλητηριάσεις, εντοπίστηκε στο 65% των κοτόπουλων που πωλούνται στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ποιότητας Τροφίμων (FSA).

Σε έρευνα που έγινε, το καμπυλοβακτήριο, το οποίο ευθύνεται για περίπου 55.000 κρούσματα τροφικών λοιμώξεων ετησίως στη Βρετανία, εντοπίστηκε στο 65% των δειγμάτων κοτόπουλου που ελέγχθηκε, ενώ σαλμονέλα εντοπίστηκε στο 6%.

«Τα όλο και χαμηλότερα επίπεδα σαλμονέλας είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι απογοητευτικό ότι τα επίπεδα του καμπυλοβακτηρίου παραμένουν υψηλά», δήλωσε ο διευθυντής της FSA για την ασφάλεια των τροφίμων και πρόσθεσε:

«Είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθούν αυτά τα επίπεδα και ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εκτροφείς πουλερικών και τους εμπόρους λιανικής για να επιτευχθεί αυτό».

Η έρευνα έγινε σε νωπά κοτόπουλα και κοτόπουλα που πωλούνταν στη λιανική αγορά μεταξύ Μαΐου του 2007 και Σεπτεμβρίου του 2008. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν 3.274 δείγματα για την παρουσία καμπυλοβακτηρίου και σαλμονέλας.

Σε ανακοίνωσή της η FSA επισημαίνει ότι το καμπυλοβακτήριο, που συνιστά την πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη Βρετανία, εντοπίστηκε σε κρέας, μη παστεριωμένο γάλα και σε μη χλωριωμένο νερό, αλλά όπως διευκρινίζεται, υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση κοτόπουλου είναι η πιο κοινή αιτία πρόκλησης ασθένειας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, το καλό ψήσιμο σκοτώνει το βακτήριο αυτό, ενώ η εξάπλωσή του περιορίζεται αν αποφευχθεί η μόλυνση από πτηνό σε πτηνό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή