Ονδούρα: Ασυλο στην πρεσβεία της Γουαταμέλας ζήτησαν ιθαγενείς

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 08:28
A- A A+

Τουλάχιστον 12 ιθαγενείς «Λένκα» προσέφυγαν στην πρεσβεία της Γουατεμάλας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας χθες Τρίτη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

Ένας από τους ιθαγενείς, που αντιτίθενται στην ντε φάκτο κυβέρνηση που διαφεντεύει την Ονδούρα μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου, ο Σαλβαδόρ Σουνίγα, είπε ότι ο λαός του υφίσταται διωγμό.

Ο Σουνίγα είναι ηγετική μορφή των Λένκα, της μεγαλύτερης ομάδας ιθαγενών της Ονδούρας.

Αργότερα σήμερα Τετάρτη, υπουργοί Εξωτερικών χωρών-μελών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) αναμένεται να φθάσουν στην Ονδούρα σε μια ακόμη προσπάθεια διαμεσολάβησης - στόχος τους να αρχίσει απευθείας διάλογος ανάμεσα στη ντε φάκτο κυβέρνηση του Ρομπέρτο Μιτσελέτι και του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος παραμένει στην πρεσβεία της Βραζιλίας περικυκλωμένος από εκατοντάδες στρατιώτες.

Ο Μιτσελέτι κι η κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε μετά το πραξικόπημα ανακοίνωσαν ότι αίρεται το διάταγμα που περιόριζε τις ελευθερίες της έκφρασης, της μετακίνησης και της συνάθροισης. Ωστόσο η κατάργησή του δεν έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της de facto κυβέρνησης. Χθες σημειώθηκαν εκ νέου διαδηλώσεις στην Τεγκουσιγκάλπα.

Ο Σελάγια εξέφρασε την δυσπιστία του όσον αφορά τις κινήσεις του Μιτσελέτι και χαρακτήρισε την άρση των μέτρων χειρονομία χωρίς νόημα.

Η χούντα δεν αναίρεσε την διαταγή να κλείσουν μέσα ενημέρωσης που τάσσονταν εναντίον του πραξικοπήματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή