Αντισυνταγματικό έκρινε σήμερα το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο το νόμο περί ασυλίας που προστατεύει τον πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Σημειώνεται ότι ο Μπερλουσκόνι εισήγαγε το συγκεκριμένο νόμο αφότου επέστρεψε στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο.
Οι 15 δικαστές έκριναν ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας συνταγματικός νόμος -και όχι ο συνήθης νόμος- που θα παρέχει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα αξιώματα του ιταλικού κράτους, πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Γερουσίας.
Έκριναν ακόμη ότι ο νόμος Αλφάνο -από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε το νόμο υπέρ του Μπερλουσκόνι τον Ιούλιο του 2008- παραβιάζει κατάφωρα τη βασική συνταγματική αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου.
Η σημερινή δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για δύο δίκες κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, μια για διαφθορά (υπόθεση Μιλς) και μία για την υπερτιμολόγηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών από την τηλεόραση του ομίλου Μεντιασετ, που του ανήκει.
Εν τω μεταξύ, «πολιτικά υποκινούμενη» χαρακτήρισε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο εκπρόσωπος του κ. Μπερλουσκόνι.
«Πρόκειται για μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση, αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κυβέρνηση και η πλειοψηφία θα συνεχίσουν να κυβερνούν όπως ακριβώς κάνουν από τον Απρίλιο του 2008, με τον τρόπο που οι Ιταλοί ζήτησαν με την ψήφο τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Μποναϊούτι.
Ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ότι υποκινείται από την Αριστερά.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters