Φιλόδοξη πρόταση η δωρεάν εναλλακτική στα Windows

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009 21:51

A- A A+

«Τρεις ήταν οι λόγοι που ασχολήθηκα με το Ubuntu. Η οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και η τεχνολογία. Η χρησιμοποίηση ενός δωρεάν λογισμικού οδηγεί σε μια μείζονα αλλαγή στην κοινωνία, που οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι σήμερα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Συνδεδεμένοι μέσω της φωνής τους, αλλά επίσης μέσω της εργασίας τους, των ιδεών τους, των προβληματισμών τους. Η σύνδεση αυτή προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνία των πολιτών».

Ο Μαρκ Σάτλουορθ κατάγεται από τη Νότια Αφρική και είναι πρόεδρος της εταιρείας Canonical, την οποία ίδρυσε το 2004. Είναι επίσης ο ιδρυτής του Ubuntu, που μεταξύ άλλων αποσκοπεί να πείσει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το ελεύθερο σύστημα Linux. Το 1999 έγινε πλούσιος πουλώντας έναντι 575 εκατομμυρίων δολαρίων την εταιρεία του που ήταν εξειδικευμένη στην ασφάλεια στο χώρο της πληροφορικής. Τρία χρόνια αργότερα έγινε ο δεύτερος «διαστημικός τουρίστας», παραμένοντας μια εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από τότε που επέστρεψε στη Γη, ρίχτηκε σε μια φιλόδοξη περιπέτεια: να προτείνει μια δωρεάν εναλλακτική λύση στα Windows.

«Στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού», λέει ο 36χρονος Σάτλουορθ σε συνέντευξή του στη «Liberation», «απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που ζουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και είναι ειδικοί, ή απλώς ενθουσιώδεις, σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Τους προτείνουμε να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στην ειδίκευσή τους. Μπορεί να είναι ο πλοηγός Firefox, το σύστημα Linux ή η βάση δεδομένων MySQL. Αυτό που κάνει το Ubuntu είναι να συγκεντρώνει όλα αυτά τα συστήματα και να τα θέτει στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη. Αυτό πολλαπλασιάζει την απήχηση του καθενός από αυτά τα συστήματα».

Η Canonical δεν θέλει να πάρει τη θέση της Microsoft, λέει ο πρόεδρός της. Θέλει απλώς να αλλάξει τη βιομηχανία του λογισμικού, που είναι μια τεράστια βιομηχανία. Δεν είναι κάπως ουτοπικό το σχέδιό του; «Eνα μέρος αυτών που κάνουμε μπορεί να φαίνεται πράγματι ουτοπικό, αλλά είμαστε πολύ πραγματιστές», απαντά ο Σάτλουορθ. «Συνεργαζόμαστε κάθε μέρα με εταιρείες όπως η Oracle ή η ΙΒΜ και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε και με τη Microsoft. Κίνητρό μας δεν είναι μόνο η ιδεολογία, αλλά και το κέρδος. Η Canonical δεν είναι αυτή τη στιγμή κερδοφόρα, αλλά ελπίζω ότι σε λίγα χρόνια θα γίνει».

Πώς λειτουργεί μια οικονομία που βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό; «Αν παρατηρήσουμε την οικονομία του λογισμικού, θα διαπιστώσουμε ότι ένα κομμάτι της στηρίζεται στις άδειες, στα δικαιώματα χρησιμοποίησης ενός λογισμικού. Εμείς δεν χρεώνουμε για τη χρησιμοποίηση του συστήματός μας. Ένα άλλο κομμάτι της, όμως, στηρίζεται στην ειδίκευση και στην εμπειρία. Το οικονομικό μας μοντέλο στηρίζεται λοιπόν στις υπηρεσίες, από τις οποίες κάποιες παρέχονται on line και κάποιες άλλες "ζωντανά". Με άλλα λόγια, βοηθάμε τα ιδρύματα ή τις επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Ubuntu. Αν όμως μια επιχείρηση διαθέτει αυτή την εμπειρία, δεν έχει κανένα λόγο να μας πληρώσει».

Το όνειρο του Σάτλουορθ και των συνεργατών του, όμως, είναι να φτάσει στους προσωπικούς υπολογιστές. «Οι ειδικοί, αυτοί που διαχειρίζονται τα κέντρα δεδομένων, χρησιμοποιούν ήδη καθημερινά το Linux. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να αλλάξω την οπτική των ανθρώπων που δεν είναι ειδικοί. Θέλω να μπαίνω σε μερικά χρόνια στα καταστήματα και να βλέπω να πωλούνται υπολογιστές εφοδιασμένοι με το Ubuntu δίπλα σε αυτούς που είναι εφοδιασμένοι με το Windows. Θα ήθελα ο καταναλωτής να μπορεί να διαλέξει. Θα ήθελα να υπάρξει ένα σύστημα τόσο εύκολο και τόσο φιλικό στη χρήση, ώστε όλοι να θέλουν να το δοκιμάσουν».

Πηγή: Liberation, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή