ΟΗΕ: Δραματική μείωση των επενδύσεων σε ΑΠΕ

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 15:30

A- A A+

Πτώση σχεδόν 40% σημειώνουν φέτος οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η οικονομική κρίση περιόρισε τα κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια για νέα προγράμματα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΗΕ.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την «πράσινη» ενέργεια, στο Μεξικό, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), Καντέ Γιουμκέλα, ανέφερε ότι οι ετήσιες επενδύσεις στις ΑΠΕ, ιδιαιτέρως στα υδροηλεκτρικά έργα, υπερτετραπλασιάστηκαν στο διάστημα 2004-2008, ωστόσο κατέγραψαν πτώση φέτος.

«Λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης διαπιστώνουμε μια πτώση σχεδόν 40%, το 2009, μόνον σε αυτές τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Γιουμκέλα.

Το διεθνές συνέδριο κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματικών στελεχών στην πόλη Λεόν του Μεξικού συμπίπτει με τη σύνοδο των χωρών-μελών του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Μπανγκόκ, οι εργασίες της οποίας λήγουν αύριο.

Το Μεξικό έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «πράσινου» ταμείου, στη βάση των εκπομπών ρύπων των χωρών, του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξής τους και του πληθυσμού τους ως μέσο διάθεσης κεφαλαίων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μετριαστεί η πτώση των επενδύσεων στις ΑΠΕ.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει χρηματοδότηση. Οι φτωχές χώρες γνωρίζουν ότι θα βοηθηθούν στις χρηματοδοτικές στρατηγικές τους», δήλωσε ο κ. Γιουμκέλα, εκτιμώντας παράλληλα ότι η προέλευση των κεφαλαίων θα είναι βασικό σημείο τριβής στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή