Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητεί η ΕΕ από την Τουρκία

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2009 17:42
UPD:18:06

«Παραμένουν οι ανησυχίες σε διάφορους τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, η ανεξιθρησκία, η πολιτική εποπτεία του στρατού και τα δικαιώματα των γυναικών», αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Κομισιόν.

A- A A+

Να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, συστήνει η Κομισιόν στην Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης προόδου που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.

«Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων πρέπει τώρα να επιταχυνθεί σημαντικά», αναφέρεται.

«Παραμένουν οι ανησυχίες σε διάφορους τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, η ανεξιθρησκία, η πολιτική εποπτεία του στρατού και τα δικαιώματα των γυναικών».

Το προσχέδιο προτρέπει ακόμα την Τουρκία να προχωρήσει προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο.

Στο έγγραφο δεν γίνεται αναφορά στην πρόσφατη υπόθεση επιβολής υπέρογκου προστίμου στον όμιλο ΜΜΕ Dogan Yayin μετά την τήρηση επικριτικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα γίνει μνεία στην υπόθεση σε χωριστή έκθεση τεχνικού χαρακτήρα που θα συνοδεύει την κύρια.

Η ετήσια έκθεση προόδου θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου.

«Εκτεταμένη διαφθορά» στα Βαλκάνια

Όσον αφορά άλλα επίδοξα μέλη – Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο – το προσχέδιο επισημαίνει ότι σημειώνουν πρόοδο με διαφορετικές ταχύτητες και θα χρειαστεί πολύς καιρός για να γίνουν μέλη, αλλά η Σερβία έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η διαφθορά είναι εκτεταμένη στην περιοχή. Επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών και το επιχειρηματικό περιβάλλον», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Πιο αισιόδοξα είναι τα πράγματα για την Κροατία, που μπορεί να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ακόμα και του χρόνου.

«Αν η Κροατία ικανοποιήσει τα κριτήρια εγκαίρως, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να ολοκληρωθούν το ερχόμενο έτος», επισημαίνεται, χωρίς να διευκρινίζεται η πιθανή ημερομηνία ένταξης.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή