Βοσνία: Διαπραγματεύσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 11:57
A- A A+

Με τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ και ΕΕ συναντώνται σήμερα οι αρχηγοί των ισχυρότερων κομμάτων της Βοσνίας με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Ανάμεσα στα θέματα που θα τους απασχολήσουν θα είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση και στόχος η επίσπευση της πορείας ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Τη διεθνή κοινότητα στη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίζεται «Μίνι - Ντέιτον», θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρλ Μπιλντ και ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν.

Κατά την άφιξη τους στο Σαράγεβο οι Στάινμπεργκ και Μπιλντ εκτίμησαν ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει βυθιστεί «στη σοβαρότερη κρίση από το τέλος του πολέμου» και γι αυτό, όπως τόνισαν, αποφάσισαν να επέμβουν και να μεσολαβήσουν ώστε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες.

Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί τι περιέχει το πακέτο μέτρων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μέσω των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα της Βοσνίας θα ενισχύονται τα κρατικά όργανα και θα περιορίζεται η δυνατότητα τα όργανα των δύο οντοτήτων (Σερβική Δημοκρατία και Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία) να μπορούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε διαδικασία στη χώρα.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η επίτευξη συμφωνίας για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα είναι δύσκολη», τονίζει ο κ. Μπιλντ σε κοινή ανοιχτή επιστολή με τον κ. Στάινμπεργκ προς τους πολίτες της Βοσνίας.

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. τόνισε ότι έφθασε στο Σαράγεβο για να βοηθήσει, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ένταξης της Βοσνίας στην Ε.Ε., ώστε η χώρα σύντομα να οδηγηθεί σε καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Οι βαθιές πολιτικές διαφορές, 14 χρόνια μετά τον πόλεμο, έχουν οδηγήσει σε νέα εθνικιστική έξαρση, με το Σερβο-βόσνιο πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντιτς να απειλεί με διενέργεια δημοψηφίσματος για απόσχιση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή