Ενεργειακή ασφάλεια - περιβάλλον στο επίκεντρο συνόδου του ΟΑΣΕ

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 16:55
A- A A+

Ξεκίνησαν σήμερα στο Καβούρι οι εργασίες της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με κεντρικό θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και περιβάλλον».

Την έναρξη κήρυξαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Ζοάο Σοάρες και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

Παρουσιάζοντας εξ ονόματος του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου τα βασικότερα σημεία της ατζέντας του Οργανισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου του ΟΑΣΕ.

Ανέφερε δε ότι η απόδοση νομικής προσωπικότητας στον ΟΑΣΕ θα μειώσει τις γραφειοκρατικές περιπλοκές και θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία των αποστολών του Οργανισμού.

Σημείωσε μάλιστα πως η ειδική απεσταλμένη της Προεδρίας, κ. Σταυρίδη, εργάζεται εντατικά επί του θέματος αυτού και θα αναφέρει στην υπουργική συνάντηση των Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, το 17ο Υπουργικό Συμβούλιο -που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 1 και 2 Δεκεμβρίου- θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός ξεχωριστού χρόνου στην ιστορία του ΟΑΣΕ.

Ειδικότερα, οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας και να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για την μελλοντική του πορεία. Ταυτόχρονα, θα εξετάσουν και αξιολογήσουν το έργο του Οργανισμού και στις τρεις διαστάσεις και να προγραμματίσουν τις δράσεις για το 2010.

Τόνισε ακόμη πως ο διακοινοβουλευτικός διάλογος είναι πολύτιμος στην προσπάθεια προώθησης των θεμάτων του περιβάλλοντος και της ενεργειακής ασφάλειας και επεσήμανε πως στο σύγχρονο κόσμο οι απειλές δεν περιορίζονται μόνο στις ένοπλες συγκρούσεις αλλά είναι και άλλες όπως αυτές της ενεργειακής ανασφάλειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, αν δεν υλοποιηθεί για όλους τους λαούς της το όραμα της Χάρτας των Παρισίων: μία Ευρώπη ελεύθερη, ενωμένη και σε ειρήνη με τον εαυτό της και τον περίγυρό της».

«Δεν θα υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα ενόσω παραβιάζονται, στο γράμμα ή στο πνεύμα, οι βασικές αρχές του Ελσίνκι για ισότητα και κυριαρχία των κρατών, για αποχή από την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας στις μεταξύ τους σχέσεις, για τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε δε και στον πόλεμο, τον Αύγουστο του 2008, στη Γεωργία, επισημαίνοντας πωςι τα αποτελέσματά του παραμένουν πηγή ανησυχίας για την κοινότητα του ΟΑΣΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «ο πόλεμος στη Γεωργία ανέδειξε δύο πραγματικότητες: πρώτον, ότι τα όπλα δεν δίνουν λύση. Λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσα από διαπραγματεύσεις, με καλή πίστη και την αυτονόητη υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να συνδράμει τα μέρη. Δεύτερον, ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις. Όλες οι διενέξεις έχουν μέσα τους εκρηκτικά σπέρματα και μπορούν να αναφλεγούν. Συνεπώς, η διεθνής κοινότητα οφείλει να βοηθήσει στην επίλυση, και να βοηθήσει στην σύντομη επίλυση».

Από την πλευρά του ο κ. Σοάρες εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή φιλοξενία και το χαιρετισμό που έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους συνέδρους. Μάλιστα, σημείωσε πως το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού να προωθήσει τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, συμφωνεί και με τις προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Σιούφας, με τη σειρά του, αφού σημείωσε τη σπουδαιότητα της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ευρώπη και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, τόνισε πως «τα κοινοβούλια είναι οι γνησιότεροι εκφραστές της βούλησης των λαών και μπορούν να μπουν μπροστά για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σιούφας, το περιβάλλον και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελούν ζητήματα αιχμής στην ενεργειακή ατζέντα, καθώς συνδέονται με την ποιότητα ζωής αλλά και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη για τις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Σιούφας, οφείλουμε με δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές να ανατρέψουμε την κακή προοπτική για το περιβάλλον και τόνισε πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή