Μονομερή μέτρα εξετάζει η Κύπρος αν η Τουρκία παραμείνει αδιάλλακτη

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 21:10
UPD:21:12
A- A A+

Μονομερή μέτρα εξετάζει η Λευκωσία, τα οποία ενδέχεται να λάβει εάν μέχρι το Δεκέμβριο, η Τουρκία παραμείνει το ίδιο αδιάλλακτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλει κυρώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Κάλεσε επίσης την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, να περάσει από τα λόγια στην πράξη και να δείξει πραγματική υποστήριξη στη διαδικασία και στη συμφωνημένη βάση για λύση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις παραπάνω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ, που εκτελεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

«Εκφράσαμε υποστήριξη στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι άνευ όρων και ότι η πορεία της προς την Ευρώπη μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα όσο τηρεί αδιάλλακτη και προκλητική στάση, αρνούμενη να συμβάλει στην προσπάθεια λύσης και να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά το πέρας των συνομιλιών του με το Βούλγαρο ομόλογό του.

«Αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να πεισθεί να αλλάξει τη στάση της μέχρι το Δεκέμβριο, διαφορετικά πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αυτή είναι η ξεκάθαρη στάση μου», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώθηκε σύγκλιση και ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Οι δύο Πρόεδροι διαπίστωσαν επίσης ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Κύπρου, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη Βουλγαρία διαχρονικά σημαντικό σύμμαχο της Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη βοήθεια τέτοιων φίλων το νησί θα απαλλαγεί από την κατοχή και θα επανενωθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού καθώς και στις πρωτοβουλίες του προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες, μέσα από τις οποίες ελπίζει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Παρβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να την δει να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τόνισε ότι αυτό συνεπάγεται πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με όλους τους όρους και απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διάρκεια των συνομιλιών ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος Παρβάνωφ υπέγραψαν δε κοινή διακήρυξη διμερών σχέσεων, ενώ υπεγράφη επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας πρόγραμμα για διμερή συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για το 2009-2011.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή