Κινητές μονάδες παραγωγής ενέργειας στα χωράφια

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 21:51

A- A A+

Φανταστείτε μια μίνι μονάδα παραγωγής ενέργειας, που κινείται από... χωράφι σε χωράφι συγκεντρώνοντας πρώτη ύλη για να τη μετατρέψει επιτόπου σε ...κιλοβάτ.

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα, από το 2012, ώστε ακολούθως να γίνει πιο μαζική παραγωγή, αναλόγως του ενδιαφέροντος που θα επιδειχθεί.

Οι πρώτες κινητές μονάδες (αντιδραστήρες) παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα με αεροποίηση, ισχύος 5 KW, δοκίμασαν τις αντοχές τους στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα ξεκίνησε η έρευνα για μία μεγαλύτερη (25 KW), στο πλαίσιο του έργου SMART-CHP του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE.

Οι ερευνητές δεν θα σταματήσουν στα 25 KW, αλλά στοχεύουν σε μονάδες μεγαλύτερης ισχύος. Πυρηνόξυλο (παραπροϊόν της ελιάς), υπολείμματα βάμβακος, αγριοαγκινάρα και άλλα παραπροϊόντα μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τις μονάδες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου.

«Αν καταφέρναμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα αγροτικά παραπροϊόντα στη Μακεδονία και τις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές, τότε θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα με ενέργεια από βιομάζα», σημείωσε η κα Ζαμπανιώτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή