Τη Συνθήκη της Λισαβόνας υπέγραψε η Πολωνία

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009 14:57
UPD:16:52
A- A A+

Τη Συνθήκη της Λισαβόνας υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι.

Η Συνθήκη υπεγράφη κατά τη διάρκεια τελετής στο προεδρικό μέγαρο, την οποία παρακολούθησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ΕΕ παραμένει μία ένωση, η οποία αποτελείται από κυρίαρχα κράτη και θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε νέα μέλη, ανάμεσά τους και σε βαλκανικές χώρες και τη Γεωργία, επεσήμανε ο Κατσίνσκι πριν την υπογραφή.

Μοναδικό εμπόδιο, πλέον, στην επικύρωση της Συνθήκης παραμένει η Τσεχία, ο πρόεδρος της οποίας, Βάτσλαβ Κλάους, αξιώνει να υπάρξει για τη χώρα του μία εξαίρεση από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, η οποία θα προστεθεί στο κείμενο της Συνθήκης.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Γιαν Φίσερ, συνεχάρη πάντως τον Πολωνό πρόεδρο για την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, ο Φίσερ αναφέρει ότι «το έγγραφο μπορεί να επικυρωθεί και από τη Δημοκρατία της Τσεχίας στο εγγύς μέλλον».

Την Πολωνία συνεχάρη και ο Τσέχος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Στέφαν Φούλε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εντός του χρόνου θα υπογράψει και η χώρα του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή