Φιλιππίνες: Πλησιάζουν τους 300 οι νεκροί από τον τυφώνα «Πάρμα»

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009 11:11
A- A A+

Σχεδόν τους 300 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, που προκάλεσε ο τυφώνας Πάρμα στις βόρειες Φιλιππίνες, τη στιγμή που οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν θύματα από τα χαλάσματα.

Σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 293 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα, ο οποίος άρχισε να πλήττει τις βόρειες Φιλιππίνες την 3η Οκτωβρίου.

Μόνο στην επαρχία Μπενγκέτ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δεκάδες κατολισθήσεις, που έθαψαν σπίτια σε χωριά κοντά στις πόλεις Λα Τρινιδάδ, Μανκαγιάν και Τουμπλάι.

Ο δήμαρχος της Τρινιδάδ, Αρτέμιο Γκαλουάν, δήλωσε ότι σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στο χωριό Λιτλ Κιμπούνγκα, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Όπως τόνισε, χρειάζονται κατεπειγόντως σάκοι και φέρετρα για τα θύματα, πέρα από τα εφόδια που χρειάζονται οι χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μείνουν σε πρόχειρα στρατόπεδα.

Στην ορεινή πόλη Μπάγκιο, 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η πόλη και δεκάδες άλλες περιοχές στη βόρεια περιοχή της νήσου Λουσόν παρέμεναν απομονωμένες τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς οι κατολισθήσεις εμπόδιζαν την διέλευση από τις βασικές οδούς, τμήματα των οποίων κατέρρευσαν, όπως και γέφυρες.

Το εθνικό συμβούλιο συντονισμού και αντιμετώπισης καταστροφών εκτιμά ότι οι ζημιές από τον τυφώνα θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. πέσος, ή περίπου 10.8 εκατ. δολάρια.

Μια εβδομάδα πριν τον τυφώνα Πάρμα, άλλη μια καταιγίδα, η Κετσάνα, προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 ετών, στοίχισε τη ζωή 337 ανθρώπων και έπληξε 4 εκατομμύρια, 300.000 εκ των οποίων παραμένουν σε στρατόπεδα προσφύγων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή