Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Χ. Κλίντον για τον Αφγανό πρόεδρο

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 13:44

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι όποιος αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οφείλει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας του.

A- A A+

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι όποιος αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οφείλει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας του.

«Ο επόμενος ηγέτης χρειάζεται να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον στρατό και τον αφγανικό λαό», είπε.

Σε συνέντευξή της στο BBC, όταν η Χίλαρι Κλίντον ερωτήθηκε εάν είναι υπερήφανη να στέκεται δίπλα στον Καρζάι ως πρόεδρο του Αφγανιστάν, απάντησε ότι ο Καρζάι υπήρξε «πολύ χρήσιμος σε πολλά μέτωπα», αλλά κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον, που διατηρεί δύναμη 68.000 ανδρών στη χώρα, περιμένει περισσότερα από αυτόν.

«Είμαστε σαφείς ως προς το ότι, εάν τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγήσουν στην επανεκλογή του, πρέπει να υπάρξει μια νέα σχέση ανάμεσα σε εκείνον και τον λαό του Αφγανιστάν και ανάμεσα στην κυβέρνησή του και κυβερνήσεις όπως η δική σας και η δική μου, οι οποίες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση και την αποκατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν», είπε η Χίλαρι Κλίντον.

«Η κατάσταση είναι περισσότερο περιπεπλεγμένη από αυτήν που εμφανίζεται μερικές φορές μέσα από στιγμιαίες ματιές. Αλλά είναι σαφές ότι περιμένουμε περισσότερα και θα εργασθούμε για περισσότερα», είπε.

Τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν στις 20 Αυγούστου, αναμένονται εντός της εβδομάδας, αφού καθυστέρησαν εξαιτίας έρευνας για νοθεία.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει η εξουδετέρωση της Αλ Κάιντα και των εξτρεμιστών συμμάχων της, αλλά επεξεργάζεται μια περισσότερο προσεκτική ανάλυση σχετικά με το ποιοι είναι σύμμαχοι της Αλ Κάιντα.

«Δεν αποτελούν όλοι όσοι αποκαλούνται Ταλιμπάν αναγκαστικά απειλή για τη Βρετανία ή για τις ΗΠΑ... Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνται Ταλιμπάν και ο οποίοι βρίσκονται εκεί διότι πληρώνονται για να πολεμούν ή διότι δεν έχουν εναλλακτική λύση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή