Γ. Παπανδρέου: Στους πολίτες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Δεύσμευση του πρωθυπουργού για καλύτερη αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 14:12
UPD:17:54

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

A- A A+

Καλύτερη αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών που τις φιλοξενούν, αλλά και σε όλους τους πολίτες, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις Ολυμπιακές Eγκαταστάσεις Ελληνικού και Φαλήρου.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο και τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο, Χοσέπ Αθεμπίγιο, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε αρχικά το χώρο όπου βρίσκονταν τα γήπεδα μπέιζμπολ στο Ελληνικό και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου Τάε Κβο Ντο.

Γ. Παπανδρέου: Να αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού λαού

Γ. Παπανδρέου: Να αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού λαού

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και να αξιοποιηθεί μια τεράστια επένδυση του ελληνικού λαού, ώστε να απελευθερώσουμε την Αττική, να ανοίξουμε το θαλάσσιο μέτωπο και να διαμορφώσουμε χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, χώρους όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους», δηλωσε ο κ. Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του και υπογράμμισε: «Εχουμε τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά, ώστε όλα αυτά να αποδοθούν στους κατοίκους και σε όλο τον ελληνικό λαό».

Από την πλευρά του, ο κ. Αθεμπίγιο σημείωσε ότι όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν τα ίδια προβλήματα, όμως κάθε μια πρέπει να βρει ειδικές λύσεις. «Πολλοί πιστεύουν ότι είμαι εδώ, γιατί ίσως είναι δυνατό να εφαρμοστεί η εμπειρία μου της Βαρκελώνης. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί», ανέφερε ο κ. Ασεμπίγιο, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις για τις ελληνικές πόλεις πρέπει να βρεθούν από Ελληνες, που έχουν πλήρη γνώση της χώρας τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας είπε ότι βρίσκεται εδώ μόνο για να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, να ανταλλάξει ιδέες και να ακούσει, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης και όλες οι πόλεις (πέρα από τις εξειδικευμένες λύσεις) πρέπει να συμμετέχουν σε νέες τεχνολογίες και να λαμβάνουν μέρος σε έναν τρόπο οικοδόμησης, που υπαγορεύεται από αυτές τις τεχνολογίες. Πάνω σε αυτά τα σχέδια -συμπλήρωσε- εργάζεται και ο ίδιος στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.

Αμέσως μετά την επίσκεψη στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν στο Γαλάτσι, απ' όπου ο Ισπανός αρχιτέκτονας μπόρεσε να έχει μία πανοραμική αποψη του πολεοδομικού συγκροτήματός των Αθηνών.

ΣΥΝ: Οι εγκαταστάσεις να αποδοθούν για χρήση στην κοινωνία

«Πέντε χρόνια μετά τη "μεγάλη ιδέα" των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και η Αθήνα προσπαθεί να κλείσει τις πληγές από την επιδρομή των εργολαβικών συμφερόντων που συνεχίζεται έως σήμερα, παρατηρεί από την πλευρά του Συνασπισμός, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι επιλέγει να κάνει επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Καλλιθέα και στο Π. Φάληρο πρέπει να αποδοθούν για χρήση στην κοινωνία μετά από λεπτομερή σχεδιασμό ως προς τις χρήσεις γης, αλλά και ως προς την κυκλοφορία με αξιοποίηση του τραμ δημιουργία συνεχούς πεζόδρομου ποδηλατοδρόμου και αποτροπή/απαγόρευση των εσωτερικών κινήσεων με ΙΧ αυτοκίνητο.

Επίσης, ο ΣΥΝ ζητεί «την κατάργηση των διά νόμου ρυθμίσεων που έγιναν με αποκλειστικό στόχο την απόδοση και εκμετάλλευσή των κτιρίων από ιδιώτες με αδιαφανείς και ανεξέλεγκτες ως προς το πολεοδομικό καθεστώς μακροχρόνιες μισθώσεις», ενώ επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας (Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου χωρίς καμιά πολεοδόμηση, χρήσεις γης συμβατές με το περιβάλλον στο Παράλιο Μέτωπο που θα επιτρέπουν το άνοιγμα της πόλης προς την θάλασσα, εφαρμογή του ΠΔ που απαγορεύει τα νυκτερινά κέντρα και άλλες εντατικές χρήσεις, έργα υποδομής που εκκρεμούν από το 2002 στο Φαληρικό Όρμο).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή