Πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Β. Κορέα

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 15:43
UPD:16:33
A- A A+

Πέντε πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Β. Κορέα από τις ανατολικές ακτές της, κηρύσσοντας «απαγορευμένη για τα πλοία» τη θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

Οι εκτοξεύσεις, οι πρώτες μετά από τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στις διεθνείς συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρότι επιμένει να έχει πρώτα συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν εάν οι εκτοξεύσεις ήταν στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας. Ομως συνέπεσαν με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν αύριο το αεροπλανοφόρο George Washington στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας.

Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει στην Βόρεια Κορέα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, αλλά δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες να της απαγορεύουν τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

«Σαστισμένη» δήλωσε η Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass που επικαλείται πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή να το κάνει τώρα, όταν καταβάλλονται προσπάθειες για την επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόβλημα της Κορέας», όπως ανέφερε η πηγή.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια απαλλαγμένη από πυρηνικά κορεατική χερσόνησο.

Πρόσθεσε δε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να δείξουν στη Βόρεια Κορέα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί το συνεχιζόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή