«Οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων τους στο Αφγανιστάν»

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 18:18

A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων τους στο Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της διαφθοράς και την ανάδειξη μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, γράφουν σήμερα οι New York Times.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης και του στρατού που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επισημαίνει ότι η λειτουργία αρκετών πολιτικών θεσμών χειροτερεύει και ότι το επίπεδο της ασφάλειας μειώνεται.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε την αποστολή ενισχύσεων, με τις οποίες θα ανέλθουν σε 68.000 οι Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα ως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του που αποσκοπεί να συμβάλλει στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα κρίνουν μάλιστα ότι τα προβλήματα ασφάλειας είναι τόσο σημαντικά που πολλοί εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν βγαίνουν πλέον από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Το δικαστικό σύστημα είναι επίσης τόσο αδύναμο, αναφέρει η εφημερίδα, που ο πληθυσμός στρέφεται όλο και περισσότερο στη δικαιοσύνη των Ταλιμπάν, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι έχει παγώσει οποιαδήποτε προοπτική μεταρρύθμισης.

«Ο πρόεδρος (Ομπάμα) δεν είναι ευχαριστημένος με όλα αυτά», σημειώνει ένας από τους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε χθες συνομιλίες με τον πρεσβευτή του στην Καμπούλ Καρλ Έικενμπερι σχετικά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 20ης Αυγούστου στο Αφγανιστάν και την αποστολή ή μη νέων δυνάμεων στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις αφγανικές εκλογές και επανέλαβε τη σημασία που έχουν ο πρεσβευτής Έικενμπερι και η ομάδα του για να εξασφαλιστεί ότι θα υλοποιηθεί μια συνολική στρατηγική στο Αφγανιστάν, η οποία θα περιλαμβάνει μια στρατιωτική και μια πολιτική πτυχή», διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε σήμερα «την πρόοδο» που έχει σημειωθεί στο Αφγανιστάν υπό την προεδρία του Καρζάι, σε δηλώσεις που έκανε στο βρετανικό δίκτυο BBC στη διάρκεια επίσκεψής της στη Βρετανία.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή