Βέλγιο: Παράταση της εκμετάλλευσης τριών πυρηνικών αντιδραστήρων

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009 21:30
A- A A+

Την παράταση κατά δέκα χρόνια της εκμετάλλευσης των τριών παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, που επρόκειτο να κλείσουν το 2015, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση του Βελγίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Πολ Μανιέτ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για δέκα ακόμη χρόνια την πρώτη φάση της εξόδου από τα πυρηνικά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με νόμο του 2003, ο οποίος είχε υιοθετηθεί όταν οι οικολόγοι συμμετείχαν στην εξουσία, οι επτά βελγικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα σταματούσαν τη λειτουργία τους όταν θα περνούσαν 40 χρόνια από το έτος κατασκευής τους -δηλαδή ανάμεσα στο 2015 και το 2025.

Η παράταση των δέκα ετών αφορά δυο αντιδραστήρες της μονάδας της Ντοέλ κοντά στην Αμβέρσα, και έναν της μονάδας του Τιχάνζ (Βαλλονία, νότια), οι οποίοι το 2015 θα έχουν περάσει 40 χρόνια από το έτος κατασκευής τους, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργού.

Σε αντάλλαγμα για την παράταση της εκμετάλλευσης αυτών των τριών αντιδραστήρων, οι τρεις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Electrabel, θυγατρική της γιγαντιαίας γαλλικής GDF Suez, και η SPE) θα συνεισφέρουν κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό. Από το 2010 έως και το 2014 η συνεισφορά αυτή θα ανέρχεται από 215 έως 245 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή