Δ. Δρούτσας: Η ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ προϋποθέτει επίλυση της ονομασίας

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 16:11
UPD:17:16

Μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η «ατμομηχανή» της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής.

A- A A+

«Η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με αφορμή πληροφορίες που αφορούν στο περιεχόμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η «ατμομηχανή» της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής «και αυτό προϋποθέτει βεβαίως και την απαραίτητη προετοιμασία των χωρών αυτών και συγκεκριμένα για τα Σκόπια, προϋποθέτει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Δ. Δρούτσας: Ξεκάθαρη η εθνική κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

Δ. Δρούτσας: Ξεκάθαρη η εθνική κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

Πρόσθεσε πως βούληση της Ελλάδας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης να είναι και πάλι πρωταγωνιστής στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε έναν οδικό χάρτη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα υιοθετεί ένα χρονικό ορόσημο ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, «ένα ορόσημο συμβολικό, το 2014, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία, ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως ο κ. Γιέρεμιτς ήταν ο πρώτος ξένος υπουργός που έγινε δεκτός επισήμως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που «καταδεικνύει τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τους δυο λαούς».

Στην «ιστορική φιλία» Ελλάδας-Σερβίας αναφέρθηκε και ο Σέρβος υπουργός, ενώ τόνισε πως ο στόχος του 2014 βρίσκει σύμφωνη τη χώρα του με μεγάλη χαρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή