Σουηδία: Δυναμική για λύση του Κυπριακού

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 17:07
UPD:18:12
A- A A+

Στην εκτίμηση πως υπάρχει μια δυναμική για λύση του Κυπριακού, η οποία αν χαθεί θα έχει ως αποτέλεσμα η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο να συνεχιστεί για δεκαετίες, προέβη η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η κ. Μάλμστρομ κάλεσε και τις δύο πλευρές να προβούν σε συμβιβασμούς για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, σημειώνοντας ότι ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Ανέφερε δε ότι η Σουηδία θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, γιατί αποτελούν τρόπο άσκησης πίεσης στην ¶γκυρα για λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε ακόμη ότι η χώρα της στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή