Δηλώσεις Κάμπελ για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας στο θέμα της Β. Κορέας

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 07:23
A- A A+

Τη συνεργασία των χωρών που γειτνιάζουν με τη Βόρεια Κορέα εξήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, γιά να πιέσουν την απομονωμένη χώρα να επιστρέψει στις πολυμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό της αφοπλισμό.

«Σπάνια έχω δει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ειδικά», δήλωσε ο Κάμπελ σήμερα Τετάρτη στο Πεκίνο μετά από συναντήσεις που είχε με Κινέζους αξιωματούχους.

«Υπάρχει σχεδόν χωρίς προηγούμενο αποδοχή των βασικών στόχων και των βλέψεων όσον αφορά τις εξαμερείς συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Μια ημέρα νωρίτερα, το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσε σε νέο μπαράζ εκτόξευσης πυραύλων σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση εν όψει της επανάληψης των συνομιλιών.

Ο Κάμπελ είπε ακόμη ότι όλοι οι γείτονες της Βόρειας Κορέας συμφώνησαν πως οι εξαμερείς συνομιλίες παραμένουν το κλειδί για την επίλυση του ζητήματος και ότι οι όποιες διμερείς επαφές πρέπει να λάβουν χώρα στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών.

«Εξετάζουμε πλέον τα βήματα [που πρέπει να κάνουμε] στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Κάμπελ, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για το ζήτημα.

«Νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα να πούμε για αυτό σύντομα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή