Ζίκο: Να παίζουμε όπως η Μπάρτσα και η Αρσεναλ

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 11:04
A- A A+

Η πρώτη γνωριμία του Ζίκο με την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ήταν το 1974 όταν είχε έρθει με την φανέλα της Φλαμένγκο τότε, να αντιμετωπίσει τους «ερυθρόλευκους». Ούτε ο ίδιος το φανταζόταν ότι 35 χρόνια μετά, θα καθόταν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε, μίλησε για όλους και για όλα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι η πιο οργανωμένη ομάδα που εργάστηκε και έδωσε την υπόσχεση ότι σε ενάμιση μήνα ο Ολυμπιακός θα είναι αυτός που θέλει. Όσο για το όνειρό του; Να τον δει να παίζει όπως η Μπαρτσελόνα και η ¶ρσεναλ.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του Ζίκο στην εφημερίδα «Πρωταθλητής»

«Σε μεγάλο σύλλογο»

-Πως έγινε το φλερτ με τον Ολυμπιακό; Είχατε πρόταση από άλλη ομάδα;

«Είχα μια πρόσκληση από τους ¶ραβες για την εθνική τους. Με ήξεραν από την περίοδο που ήμουν στην Ιαπωνία. Γνώριζαν τη δουλειά μου. Όμως αποδέχθηκα την πρόταση του Ολυμπιακού γιατί είναι πολύ μεγάλος σύλλογος, μου έδωσε την δυνατότητα να εκπληρώσω την επιθυμία μου για παραμονή στην Ευρώπη. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήμουν στο δρόμο για το αεροδρόμιο όταν με κάλεσαν στη Μόσχα. Είχα δώσει ήδη τις βαλίτσες για να μπουν στο αεροπλάνο όταν έλαβα το τηλεφώνημα. Έκανα άμεσα την αλλαγή. Συμβαίνουν αυτά».

-Μιλήσατε με κάποιον από τους Βραζιλιάνους του Ολυμπιακού πριν έρθετε;

«Ναι μιλάω μαζί τους. Μιλούσα και με τον Ντουντού όταν ακόμα ήμουν στην ΤΣΣΚΑ. Δεν μου έδωσε κάποια ιδιαίτερη σύσταση. Έβλεπα παιχνίδια του Ντουντού ακόμα όταν ήμασταν στην Ιαπωνία. Ξέρω την ιστορία του. Όταν αυτός έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ και εγώ ήμουν στην Φενέρ, είχαμε παίξει εναντίον του. Έχουμε φιλία. Μιλάμε στο τηλέφωνο. Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον που γνωρίζει από μέσα την ομάδα για να σου δώσει πληροφορίες για τον σύλλογο και την πόλη. Εγώ γνώριζα την Αθήνα. Είχα έρθει διακοπές πέρυσι τον Απρίλη και έμεινα τρεις μέρες. Μην ξεχνάμε ότι πρώτο μου ματς στην Ευρώπη ως επαγγελματίας ήταν εδώ κόντρα στον Ολυμπιακό το 1974».

-Τι θυμάστε από τότε;

«Έκανε πολύ κρύο θυμάμαι. Ήταν αξέχαστη εμπειρία. Είχε τρεις βαθμούς. Αυτό ήταν ασυνήθιστο για μένα, γιατί στη Βραζιλία δεν είχαμε ποτέ τέτοιες θερμοκρασίες. Κρυώναμε και δεν είχαμε μακρυμάνικα μπλουζάκια. Οι άνθρωποι της Φλαμένγκο αναγκάστηκαν να πάνε σε ένα μαγαζί κοντά να αγοράσουν μαρκυμάνικες φανέλες για να μας τις δώσουν να τις βάλουμε από μέσα. Στο πρώτο ημίχρονο κρυώναμε όλοι πολύ. Πήγαμε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα και πίναμε κονιάκ για να παίξουμε στο β΄ ημίχρονο. Αρκετοί από τους συμπαίκτες μου είχαν επηρεαστεί από το ποτό. Χάσαμε 2-1, αλλά ήταν τρομερή εμπειρία γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την Ακρόπολη».

«Έτοιμοι σε ενάμιση μήνα»

-Πότε θα δούμε τον Ολυμπιακό να αποδίδει το μάξιμουμ;

«Όλα αρχίζουν από την φυσική κατάσταση. Αυτό θα πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα. Μετά την τακτική και τα υπόλοιπα. Στον αγώνα με τον Πανιώνιο παίξαμε μισή ώρα πολύ καλή μπάλα. Βάλαμε ένα γκολ και κάναμε ευκαιρίες. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το παιχνίδι. Στο ματς με τον Λεβαδειακό βάλαμε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο και καθαρίσαμε. Αυτή την καλή απόδοση πρέπει να την έχουμε και στα δύο ημίχρονα. Με τον Πανιώνιο στο β΄ ημίχρονο δεν κάναμε τίποτα, δεν μπορούσαμε να πιέσουμε. Περιμένω στο επόμενο ματς να έχουμε 15 με 20 λεπτά τρομερή απόδοση στο πρώτο μέρος και άλλα τόσα στο δεύτερο. Δεν μπορείς να έχεις τρομερή πίεση και στα 90 λεπτά του αγώνα. Σιγά σιγά θα φτάσουμε εκεί που θέλω. Σε πόσο ακριβώς θα δούμε… Πιστεύω ότι σε ενάμιση μήνα θα είμαστε πανέτοιμοι. Αυτό θα βγει μέσα από τα παιχνίδια. Καταφέρνεις να βρίσκεις ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια. Ρίξαμε το βάρος στη φυσική κατάσταση και τώρα μέσα από τα παιχνίδια θα διορθωθούμε σε όλα. Θα γυρίσουν και οι τραυματίες. Είδατε πόσο καιρό έλειπε ο Γκαλέτι. Οι παίκτες χρειάζονται 4-5 παιχνίδια για να είναι πολύ καλά».

-Η φυσική κατάσταση είναι δουλειά του κ. Σαντάνα. Είναι μάγος ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

«Είναι πολύ καλή η δουλειά του Σαντάνα. Έχει τρομερή πείρα. Έχει δουλέψει με μεγάλους πρωταθλητές. Ήμασταν δύο χρόνια μαζί στη Φενέρ και κάναμε πολύ καλή δουλειά. Γνωρίζω πολύ καλά τη δουλειά του και του έχω εμπιστοσύνη. Είναι ένας γυμναστής που κοιτάει τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Δεν μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά ο Ντιόγκο με τον Τοροσίδη που αγωνίζονται σε διαφορετικές θέσεις ή ο Μέλμπεργκ με τον Μαρέσκα. Ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες. Πρέπει η γυμναστική να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη. Για μένα αυτή είναι η μεγάλη ικανότητα του γυμναστή. Να ξέρει τι χρειάζεται ο κάθε παίκτης και να τον προετοιμάζει κατάλληλα για να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο έτοιμος να κάνει αυτά που ζητάει ο προπονητής».

«Η πιο οργανωμένη ομάδα μου ο Ολυμπιακός»

-Τι περιμένατε να βρείτε και τι βρήκατε τελικά στον Ολυμπιακό;

«Είχα μάθει κάποια πράγματα, αλλά μπορώ να πω ότι από όλες τις ομάδες που έχω δουλέψει στον Ολυμπιακό βρήκα την καλύτερη οργάνωση. Δεν λείπει τίποτα. Ούτε εδώ στο προπονητικό κέντρο που είναι όλα τέλεια και σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις τη δουλειά του πιο ήρεμος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία. Ήξερα την ιστορία του Ολυμπιακού. Υπήρχαν ήδη στην ομάδα οι Γκαλέτι, Λεντέσμα. Υπήρχε και ο Κοβάσεβιτς. Ήξερα ότι ερχόμουν σε ένα μεγάλο κλαμπ. Μια ομάδα που είναι πρωταθλήτρια και μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σε έναν επαγγελματία. Το γήπεδο είναι πολύ όμορφο, η ατμόσφαιρα φανταστική. Δεν λείπει τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι σωστά τη δουλειά μας, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να πάει καλά η ομάδα».

-Αγωνιστικά ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις; Τι θέλετε να αλλάξει και τι όχι;

«Το έχω ξαναπεί ότι η ομάδα έχει προβλήματα φυσικής κατάστασης. Το είδαμε αυτό στα τελευταία ματς με τον Πανιώνιο, την ΑΕΚ αλλά όχι τόσο με τον Λεβαδειακό. Με την ¶ρσεναλ το είδαμε πάλι το πρόβλημα στη φυσική κατάσταση. Όταν φτάνουμε στο 70ο με 75ο λεπτό όλη η ομάδα παρά τη θέλησή της ρίχνει το ρυθμό της και δείχνουν δυσκολίες οι παίκτες όταν δέχονται στενό μαρκάρισμα. Εκεί πιστεύω ότι αυτή η διακοπή των 15 ημερών θα μας βοηθήσει. Κάνουμε πολύ καλή προετοιμασία. Οι παίκτες δείχνουν μεγάλη επιθυμία να δουλέψουμε καλά και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρούμε πολύ καλή φόρμα. Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έναν καινούργιο Ολυμπιακό γρήγορα. Γυρίζουν και παίκτες όπως ο Γκαλέτι, ο Μαρέσκα ενώ πιο μετά θα γυρίσει και το Ντέρμπισιρ. Είναι παίκτες που έχουν ποιότητα και σίγουρα με αυτούς η ομάδα θα είναι ακόμα καλύτερη όταν είμαστε πλήρεις και σε καλή φυσική κατάσταση. Η ποιότητα των παικτών είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Θα έχουμε και στον πάγκο περισσότερες εναλλακτικές και περισσότερη ποιότητα. Θα μπορώ να κάνω αλλαγές και να βάζω άλλους στο πρωτάθλημα και άλλους στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω μέχρι τώρα γιατί είχαμε αρκετά δύσκολα παιχνίδια κάθε τρεις μέρες».

-Τι ρόλο σκοπεύετε να δώσετε στον Μαρέσκα;

«Θα παίζει εκεί που του αρέσει. Θα τον βάζω όπως έπαιζε στη Σεβίλλη, ελεύθερο μπροστά από τους δύο στόπερ. Εγώ προτιμώ να βάζω τους παίκτες εκεί που θέλουν αυτοί, εκεί που έχουν συνηθίσει να παίζουν. Κάθε παίκτης έχει μια συγκεκριμένη θέση άσχετα αν κάποιοι μπορούν να παίξουν σε περισσότερες. Μιλάω με τους παίκτες μου αρέσει να συζητάω μαζί τους. Δεν είναι ότι τους ρωτάω αλλά τους συζητάω. Έτσι έχω μάθει να κάνω, να μιλάω με τους παίκτες. Για παράδειγμα ο Τοροσίδης, του οποίου η θέση είναι δεξί μπακ. Όταν ήρθα έπαιζε πιο μπροστά. Στην Εθνική παίζει αριστερά. Παίζει παντού όμως εγώ προτιμώ να βάζω κάθε παίκτη στη θέση του. Εκεί που πιστεύω ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα».

Για το ματς με την Σταντάρ

-Σε λίγες μέρες υπάρχει ένας τελικός με την Σταντάρ Λιέγης για το Τσάμπιονς Λιγκ. Τι σκέφτεστε;

«Είναι ένα παιχνίδι-κλειδί. Στο Τσάμπιονς Λιγκ όλοι οι αγώνες είναι τελικοί. Ειδικά τα ματς στην έδρα σου είναι πολύ σημαντικά. Με βάση τη στατιστική αυτά κρίνουν τις προκρίσεις. Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι ομάδες που κερδίζουν στην έδρα τους προκρίνονται στο ποσοστό 90% στην επόμενη φάση. Εκτός έδρας πρέπει να κοιτάμε τι χρειάζεται να κάνουμε κάθε φορά και τι βαθμολογική ανάγκη υπάρχει στην παρούσα φάση. Με 10 ή 11 βαθμούς πιστεύω ότι θα προκριθούμε. Υπάρχει στο γκρουπ μια ομάδα που είναι το μεγάλο φαβορί όπως είναι η ¶ρσεναλ. Θεωρητικά εμείς θα μονομαχήσουμε με τη Σταντάρ, γιατί θεωρητικά η Αλκμάαρ έχει πολύ λίγες ελπίδες αν χάσει τα δύο ματς με την ¶ρσεναλ».

-Ποια θα είναι η τακτική σας σε αυτά τα ματς;

«Εξαρτάται από τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα και από τους παίκτες που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Εμένα μου αρέσει το 4-4-2, αλλά αν έχω έναν καθαρόαιμο επιθετικό θα παίξουμε 4-4-1-1. Αν γίνει αυτό οι ακραίοι θα πρέπει να βγαίνουν πιο μπροστά για να βοηθούν τον επιθετικό. Έτσι το σύστημα θα γίνει 4-2-4. Οι πλάγιοι χαφ πρέπει να ανεβαίνουν και αυτοί να κάνουν γκολ και να βοηθούν τους επιθετικούς».

-Τι είδους παίκτες σας αρέσουν; Με τι φιλοσοφία; Επιθετική ή χρειάζεστε και εργαλεία;

«Με φιλοσοφία νικητή. Στους φιλάθλους αρέσει να υπάρχει αυτή η νοοτροπία του νικητή. Να βγαίνουν δηλαδή οι παίκτες στην επίθεση για να βάλουν γκολ και να κερδίσουν. Όμως μπορεί πολλές φορές κάποιος να αμυνθεί έχοντας επιθετική νοοτροπία».

-Παίκτες σαν τον Τοροσίδη, δηλαδή που βάζει βραζιλιάνικα γκολ;

«Είναι ένας παίκτης που ξέρει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Σηκώνει το κεφάλι και βλέπει την αντίπαλη εστία. Βλέπει τους συμπαίκτες του. Είναι ένας παίκτης υψηλής ποιότητας. Θα ήταν ανοησία να έχεις έναν τέτοιο παίκτη στη διάθεσή σου και να τον αφήνεις να παίζει μόνο δεξί μπακ, να μην τον αφήνεις να βγει μπροστά και να εκμεταλλευτεί τα επιθετικά του χαρίσματα. Είναι ένα όπλο παραπάνω για τον προπονητή. Να έχει πίστη στις δυνατότητες του και να κάνει αυτά που κάνει».

-Ποια ευρωπαϊκή ομάδα παίζει το ποδόσφαιρο που θα θέλατε να δείτε από τον Ολυμπιακό;

«Η Μπαρτσελόνα και η ¶ρσεναλ μου αρέσουν πολύ. Έχουν ποιότητα, ταχύτητα, βάζουν την μπάλα κάτω. Μου αρέσει να παίζει όλη η ομάδα. Όταν παίρνεις την μπάλα στην κατοχή του να συμμετέχουν όλοι στην επίθεση. Και όταν παίρνει την κατοχή ο αντίπαλος, όλοι να μαρκάρουν».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι στιγμής από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Είναι όπως σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν 4-5 ομάδες που στοχεύουν στο πρωτάθλημα και αρκετές που σε δυσκολεύουν πολύ να τις κερδίσεις. Εδώ στην Ελλάδα παρατήρησα από την αρχή πως υπάρχει έναν φαινόμενο που συνάντησα όταν έπαιζα στη Φλαμένγκο και ως προπονητής στη Φενέρ. Αν πάρουμε για παράδειγμα ένα ματς Λεβαδειακός-Πανιώνιος και μετά πάμε εμείς να παίξουμε με τον Λεβαδειακό, θα διαπιστώσουμε ότι ο Λεβαδειακός θα παίξει διαφορετικά εναντίον μας από ότι με τον Πανιώνιο. Δεν είναι παράξενο είναι φυσικό. Πρέπει παίκτες μου να ξέρουν ότι οι αντίπαλοι εναντίον τους θα τα δίνουν όλα να τους κερδίσουν».

-Σας προβληματίζει ότι στο πρωτάθλημα δύο ή τρεις το πολύ ομάδες είναι ανταγωνιστικές για τον τίτλο;

«Περίμενα περισσότερα από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον ¶ρη. Είναι μεγάλες ομάδες με πολλούς οπαδούς. Και στην Τουρκία συνέβαινε κάτι ανάλογο. Υπήρχαν 4-5 ομάδες που κυνηγούσαν το πρωτάθλημα».

-Πως βλέπετε τον Παναθηναϊκό;

«Είναι μια ομάδα με μεγάλη θέληση και πίστη να πάρει τον τίτλο και να βάλει τέλος στην κυριαρχία του Ολυμπιακού. ¶ρχισε καλά στο πρωτάθλημα και στα ματς που έχω δει έχουν δείξει μια δύναμη. Είναι δυνατός ο Παναθηναϊκός και εμείς πρέπει να φανούμε δυνατότεροι».

Για τον Γκέκα

-Ποια είναι η γνώμη σας για τον Γκέκα; Τον είδατε να βάζει τέσσερα γκολ με την Εθνική και γράφτηκε ότι σας άρεσε πολύ

«Τον είδα όντως και μου άρεσε. Το έχει το γκολ. Είναι ένας παίκτης που δεν θέλει μόνο την μπάλα για τον εαυτό του, δεν παίζει ατομιστικά. Όταν δει κάποιον σε καλύτερη θέση από αυτόν θα του τη δώσει. Τρέχει προσπαθεί να βρεθεί στη σωστή θέση, δίνει μάχες. Είναι σημαντικό αυτό για έναν επιθετικό. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον επιθετικό που βρίσκεται στην περιοχή να είναι σε εγρήγορση πάντα για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία».

-Μήπως θα ήταν καλό να τον είχε ο Ολυμπιακός;

«Αν παίζει έτσι όπως το Σάββατο ναι. Το σημαντικό για έναν επιθετικό είναι να βάζει γκολ σχεδόν σε κάθε ματς. Όχι να βάζει τέσσερα γκολ σε ένα ματς και να σκοράρει ξανά έπειτα από 10 αγώνες. Για μένα ο μεγάλος επιθετικός είναι αυτός που βάζει ένα γκολ κάθε δύο αγώνες».

Για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο

-Ποια η γνώμη σας για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο; Γράφονται και λέγονται πολλά

«Είναι σπουδαίο ταλέντο. Εγώ τον παίρνω πάντα μαζί μου. Υπάρχουν καλοί παίκτες αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Υπάρχουν ο Μέλμπεργκ, ο Αβραάμ, ο Ζεβλάκοφ και ο Ραούλ. Εγώ τον παίρνω συνέχεια μαζί μου γιατί είναι σημαντικό να βρίσκεται στην αποστολή. Είχα την ευκαιρία να δω και τον Γιάννη Παπαδόπουλο για λίγο κόντρα στον Λεβαδειακό. Αν μου δείξουν ότι μπορούν να μπουν στην 11αδα θα τους βάλω. Εμένα δεν με απασχολεί είτε είναι 15 είτε 40 χρόνων. Για μένα είναι το ίδιο. Μετράει η κατάσταση την οποία βρίσκεται κάθε ποδοσφαιριστής».

πηγή www.gazzeta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις