Πακιστάν: 90.000 άμαχοι εκτός εστιών από τον Αύγουστο

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 11:40

A- A A+

Συνολικά 90.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τον Αύγουστο τις εστίες τους στην περιοχή του Νοτίου Ουαζιριστάν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει από τα μέσα Ιουνίου τη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης εναντίον των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την τοπική διοίκηση.

Η έξοδος των αμάχων δείχνει να επαναλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες, αφότου το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι «επίκειται» η στρατιωτική επιχείρηση, ύστερα από τις τέσσερις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας των Ταλιμπάν που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την 1η Αυγούστου «σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Νότιο Ουαζιριστάν και εγκαταστάθηκαν στις πιο ασφαλείς περιοχές Ντέρα Ισμαήλ Χαν και Τανκ», δύο μεγάλες πόλεις στα σύνορα της μεθοριακής περιοχής με το Αφγανιστάν και βασικό προπύργιο των πακιστανών Ταλιμπάν, δήλωσε ο Σαχάμπ Αλί Σαχ, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης.

«Ο κόσμος αρχίζει ξανά να εγκαταλείπει την περιοχή γιατί φοβάται μια νέα στρατιωτική επιχείρηση», εξήγησε ο Αμίρ Λατίφ, επικεφαλής της διοίκησης της πόλης Τανκ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει αριθμό εκτοπισμένων. «Αρχίσαμε την εγγραφή τους στους καταλόγους ώστε να τους προσφέρουμε βοήθεια».

Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 600.000 κατοίκους.

Το κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν, του οποίου τα στελέχη και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης προέρχονται από το Νότιο Ουαζιριστάν, διεξήγαγαν πρόσφατα τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν και στο Ισλαμαμπάντ και μια επίθεση εναντίον του γενικού επιτελείου του στρατού σε προάστιο της πρωτεύουσας, με 125 νεκρούς μέσα σε μια εβδομάδα.

Η κυβέρνηση, που είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τη διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης στα μέσα Ιουνίου, υποσχέθηκε την Κυριακή ότι η επιχείρηση «επίκειται» στο νότιο Ουαζιριστάν.

Έως τότε ο στρατός έχει περιοριστεί να περικυκλώσει την περιοχή και να βομβαρδίσει τα κρησφύγετα των Ταλιμπάν με τα αεροσκάφη και το πυροβολικό του, ώστε να τους «αποδυναμώσει» πριν τη χερσαία επιχείρηση, όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν ευθύνεται για ένα κύμα επιθέσεων - αυτοκτονίας στην πλειοψηφία τους - με σχεδόν 2.250 νεκρούς σε όλη τη χώρα σε διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή