Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 12:32
UPD:18:24

Αύριο στις 11:00, θα γίνει η εκλογή του προέδρου της Βουλής και στις 18:00 θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι του Σώματος.

A- A A+

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας των μελών του νέου κοινοβουλίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο. Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι χριστιανοί βουλευτές ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους», ενώ στο Κοράνι και «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» ορκίστηκαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, πλην της Λ. Κανέλη, δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας και επέστρεψε λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας. Αμφότερες οι ΚΟ των κομμάτων της Αριστεράς απέστειλαν επιστολές προς το προεδρείο με τις οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού όρκου.

Στην τελετή ορκωμοσίας προήδρευσε η Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Έλσα Παπαδημητρίου. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός, Ιωάννης Γρίβας, διπλωμάτες, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων βουλευτών, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς τα θεωρεία της Βουλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέστησαν επίσης οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετος.

Αύριο στις 11:00, θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής και στις 18:00 θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι του Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή