Νέο βήμα στις σχέσεις ΕΕ-Κοσσυφοπεδίου

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 15:18
A- A A+

Την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και την προπαρασκευή της σύναψης εμπορικών σχέσεων προτείνει σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Κοσσυφοπέδιο - υλοποίηση της ευρωπαϊκής του προοπτικής» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί μια νέα φάση. Προτείνουμε διάφορα πρακτικά μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν.

Πρόσθεσε δε πως «τα μέτρα αυτά θα αποδείξουν στο Κοσσυφοπέδιο ότι η προσέγγιση με την ΕΕ δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά περιέχει πραγματικά, απτά οφέλη για όλους. Καλούμε τώρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν τις προτάσεις μας ώστε το Κοσσυφοπέδιο να ευθυγραμμιστεί με τις εξελίξεις στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια».

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής διεύρυνσης της Επιτροπής του 2009, στην οποία περιλαμβάνεται και η έκθεση προόδου του 2009 για το Κοσσυφοπέδιο. Τον προηγούμενο Νοέμβριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόταση της Επιτροπής να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλει η ΕΕ στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου στο γενικότερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών της προοπτικών.

Σήμερα, η Επιτροπή προβάλλει τους βασικούς τομείς πολιτικής που πρέπει να απασχολήσουν το Κοσσυφοπέδιο κατά τα προσεχή έτη, και προσδιορίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ. Καταλήγει στη διατύπωση μιας σειράς πολιτικών συστάσεων.

Εκτός των θεωρήσεων και των εμπορικών σχέσεων η Επιτροπή επιθυμεί να διερευνηθούν οι τρόποι συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου σε ορισμένα κοινοτικά προγράμματα και σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση.

Προτείνει επίσης στην ΕΕ να αναβαθμίσει τον πολιτικό της διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο και να διευρύνει το πεδίο της κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς τη χώρα αυτή ώστε να περιλαμβάνει και διασυνοριακή συνεργασία. Η εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ θα γίνει προοδευτικά και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει το Κοσσυφοπέδιο.

Σημειώνεται πως οι προτάσεις της Επιτροπής δεν προδικάζουν τη θέση των κρατών μελών της ΕΕ για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή