Δ. Δρούτσας: Ξεκάθαρη η θέση της Ελλάδας για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 18:22
UPD:18:23
A- A A+

«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ.

«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε εκ νέου πως προϋπόθεση της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι «η βούληση της Ελλάδας είναι να προωθήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή πορεία, την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη δείξει πολύ σημαντικά δείγματα γραφής και έχει ήδη κάνει και μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μια ημερομηνία - ορόσημο το 2014».

«Σε αυτή την πορεία προϋπόθεση είναι, όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια», πρόσθεσε.

Δ. Δρούτσας: Η εθνική κόκκινη γραμμή για την ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη και γνωστή

Δ. Δρούτσας: Η εθνική κόκκινη γραμμή για την ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη και γνωστή

Αναφορικά με τις εκθέσεις προόδου που παρουσίασε η Επιτροπή, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες και από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε για να βελτιώσουμε αυτές τις εκθέσεις προόδου. Ως ένα σημείο και στα πιο κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, νομίζω πετύχαμε αυτή τη βελτίωση».

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έγιναν αφού ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο την επόμενη Δευτέρα.

Η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού έχει, όπως ανέφερε, ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσία, «μέσα στο πνεύμα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να έρθει και πάλι δίπλα στην Κύπρο, δίπλα στον κυπριακό λαό».

«Στην Κύπρο θα συζητηθούν βεβαίως όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, το ζήτημα της αποτελεσματικής συνεργασίας, ιδιαίτερα και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Δ. Δρούτσας: H κυβέρνηση έρχεται και πάλι δίπλα στην Κύπρο

Δ. Δρούτσας: H κυβέρνηση έρχεται και πάλι δίπλα στην Κύπρο

«Πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας ημερομηνία, καθώς τότε θα αξιολογηθεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενταξιακή της πορεία, για τα έως σήμερα πεπραγμένα της. Θα αξιολογηθεί κατά πόσο έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στα κράτη – μέλη», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή