Ονδούρα: Υπαναχώρηση Μιτσελέτι από τη συμφωνία επίλυσης της κρίσης

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 08:31
A- A A+

Να υπαναχωρεί φαίνεται από το προσχέδιο συμφωνίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης ο ηγέτης της de facto κυβέρνησης της Ονδούρας, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια την 28η Ιουνίου.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ομάδας Σελάγια, Βίκτορ Μέσα, δήλωσε νωρίτερα πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις διατυπώσεις μιας συμφωνίας, και ο επικεφαλής του στρατού Ρομέο Βάσκες Βελάσκες είπε ότι η κρίση «πλησιάζει στο τέλος της», μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό HRN.

Όμως οι διαπραγματευτές που συναντήθηκαν αργότερα με τον Μιτσελέτι στο προεδρικό μέγαρο είπαν ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία όσον αφορά το ζήτημα που χαρακτηρίζεται «γόρδιος δεσμός», την αποκατάσταση του Σελάγια στην εξουσία.

«Ο διάλογος σε αυτή τη φάση υπήρξε εγκάρδιος και οι δύο πλευρές έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις. Όμως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει οριστική συμφωνία», ανέφεραν οι διαπραγματευτές. Η συμφωνία πιστεύεται ότι προβλέπει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με συμμετοχή στελεχών της ανατραπείσας κυβέρνησης και του de facto καθεστώτος.

Το πραξικόπημα προκάλεσε τη χειρότερη πολιτική κρίση στην Κεντρική Αμερική τα τελευταία χρόνια και χαρακτηρίστηκε σημαντική δοκιμασία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο καιρό αφότου υποσχέθηκε καλύτερες σχέσεις με τη Λατινική Αμερική.

Στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας κυριάρχησε η πιθανή αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία. Ο Μιτσελέτι υπεξέφυγε, λέγοντας ότι για το θέμα πρέπει να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Όπως το καταλαβαίνω, ο Σελάγια ζητά το Κογκρέσο να αποφασίσει αν μπορεί να επιστρέψει», είπε ο Μιτσελέτι. «Αλλά είναι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι εκείνο που πρέπει να αποφασίσει».

Αρκετοί παρατηρητές τονίζουν πως ο Μιτσελέτι συνεχίζει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία περιλαμβάνει κάποιον όρο σχετικά με την διενέργεια δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος--που υπήρξε αφορμή για το πραξικόπημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή