«Καλά νέα» για το Βελιγράδι η έκθεση προόδου της Κομισιόν

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 10:42
A- A A+

Ως «καλά νέα» υποδέχθηκε η σερβική ηγεσία την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς, να δηλώνει ικανοποιημένος με το γεγονός ότι, όπως είπε, αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας του να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Την έκθεση προόδου για τη Σερβία παρουσίασε, χθες, στον κ. Τσβέτκοβιτς ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βελιγράδι, Βίνσεντ Ντεγκέρτ, ο οποίος σημείωσε- μεταξύ άλλων- ότι η Σερβία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία της προς την «ευρωπαϊκή οικογένεια», γι' αυτό και η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο μονομερούς εφαρμογής της Ενδιάμεσης Εμπορικής Συμφωνίας από τη Σερβία ως απόδειξη της διοικητικής της ικανότητας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχετικό έγγραφο.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τσβέτκοβιτς αναφέρεται ότι αυτή η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ευνοϊκή για τη Σερβία μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος ο Σέρβος πρωθυπουργός εκτίμησε πως, έπειτα απ' αυτή την εξέλιξη, η χώρα του θα έρθει ακόμη εγγύτερα στο στόχο του, να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, μόλις εκπληρωθούν όλοι οι όροι που έχει θέσει η Ε.Ε.

Ικανοποιημένος με την έκθεση δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς. «Η Σερβία έχει σημειώσει ξεκάθαρη πρόοδο προς την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου, που είναι η ένταξη στην Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

«Ρεαλιστική» η έκθεση για το Κόσοβο

Α΄πό την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κοσόβου χαρακτήρισε ρεαλιστική την έκθεση προόδου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην έκθεση αναφέρεται- μεταξύ άλλων- ότι υπάρχει μεν πολιτική σταθερότητα στο Κόσοβο, αλλά η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η προβληματική διασφάλιση της έννομης τάξης αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι η αποκέντρωση, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο, παραμένει η βασική πρόκληση, όπως και η ασφάλεια στο βόρειο Κόσοβο.

Παρά την κριτική που ασκείται στους παραπάνω τομείς, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, χαρακτήρισε ιστορική και ρεαλιστική την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Θάτσι, στην έκθεση καταγράφεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο Κόσοβο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών και την εγκαθίδρυση μιας καλής και αποτελεσματικής διοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή