Απορρίπτει η Κομισιόν τις επικρίσεις για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009 13:23
UPD:13:31
A- A A+

Απέρριψε η Κομισιόν τις επικρίσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την απουσία από την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας εισηγήσεων περί επιβολής κυρώσεων.

Ο Αματέου Τάρτιο Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, μιλώντας χθες βράδυ σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, και αφού απέρριψε τη θέση ότι η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας δεν είναι αρκετά αυστηρή, είπε πως το γεγονός ότι έχουν παγώσει οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την Τουρκία για να κάνει περαιτέρω βήματα.

«Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όσοι υποστηρίζουν την επιβολή κυρώσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Επίσης, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι είχε γίνει μια καλή αρχή στις διαπραγματεύσεις του προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά «τώρα υπάρχει στασιμότητα».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοικτό και εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, γι’ αυτό και προχώρησε στο διορισμό του Λέοπολντ Μάουρερ, ως προσωπικού του απεσταλμένου, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ύστερα και από χθεσινές αντιδράσεις Κυπρίων ευρωβουλευτών σε δήλωση του Ολι Ρεν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι το 2009 δεν αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση της Τουρκίας και ότι η Κομισιόν παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο, ως αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων ήταν η ερώτηση, που υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ιωάννης Κασουλίδης, «κατά πόσον είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ή η Τουρκία, που καθορίζει τους όρους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Μ. Κυπριανού: «Κανένας λόγος ειδικής μεταχείρισης της Τουρκίας»

Τη θέση πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βλέπει κανένα λόγο διαφοροποίησης και ειδικής μεταχείρισης της Τουρκίας, και πως θα πρέπει να τηρηθεί και στη δική της περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται και ακολουθήθηκε στο παρελθόν έναντι όλων των υποψήφιων χωρών, ανέπτυξε στους ομολόγους του της Σλοβακίας και της Αυστρίας, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ανέλαβε το 2005 κάποιες υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες δεν έχει εκπληρώσει, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως «σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι το Δεκέμβριο, η ΕΕ θα πρέπει να δώσει μήνυμα στην Τουρκία ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της συνεπάγεται επιπτώσεις».

Στις χθεσινοβραδινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόνισε την ανάγκη να πέσει και το «τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη» και η ¶γκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της για την Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή