Σε πρώτη προβολή στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, θα προβληθεί στις 29 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ, η ταινία του σκηνοθέτη Κριστιάν Καριόν «Υπόθεση Farewell», με πρωταγωνιστή τον Εμίρ Κουστουρίτσα.
Η «Υπόθεση Farewell» μπλέκει μοναδικά την ιστορία με τη μυθοπλασία, βασισμένη στην ομώνυμη υπόθεση κατασκοπίας, κατά την οποία ο αξιωματικός της KGB Βλαντιμίρ Βετρόφ (του οποίου το όνομα στην ταινία είναι Σεργκέϊ Γκριγκόριεφ) αποκάλυψε πληροφορίες τόσο σημαντικές ώστε να επιταχυνθεί η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μια υπόθεση, την οποία ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε χαρακτηρίσει «μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες κατασκοπείας του 20ου αιώνα».
Αρχές της δεκαετίας του ‘80, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ο αξιωματικός της KGB Σεργκέι Γκριγκόριεφ (Εμίρ Κουστουρίτσα), απογοητευμένος από την κατάντια της Σοβιετικής Ιδέας υπό τον Μπρέζνιεφ, έρχεται σε επαφή με ένα Γάλλο μηχανικό που εργάζεται στη Ρωσία και μυστικά τον τροφοδοτεί με έγγραφα τα οποία περιέχουν πληροφορίες που αφορούν κατά βάση τις ΗΠΑ.
Οι πληροφορίες που διοχετεύει ο Γκριγκόριεφ (ο οποίος παίρνει το κωδικό όνομα «Farewell» από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες) είναι τόσο μεγάλης σημασίας, που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την ίσως σημαντικότερη υπόθεση κατασκοπείας στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Για δύο ολόκληρα χρόνια τα έγγραφα που δίνει στη γαλλική κυβέρνηση ο αξιωματικός της KGB, περνούν από τα χέρια του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (Φιλίπ Μανιάν), ενώ ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, αξιοποιεί αυτή την αναπάντεχη πηγή πληροφοριών, βάζοντας στην άκρη την καχυποψία του απέναντι στο σοσιαλιστή ομόλογό του, καθώς του αποκαλύπτεται ότι πράκτορες της KGB έχουν εισχωρήσει ακόμη και εντός της CIA και του Πενταγώνου.
Βασισμένη στο best seller «Bonjour Farewell» του Σεργκέι Κοστίν, η ταινία Υπόθεση Farewell είναι η τρίτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική δουλειά του Κριστιάν Καριόν, μετά το «Ένα χελιδόνι έφερε την ¶νοιξη» (Une hirondelle a fait le printemps, 2001) και το «Καλά Χριστούγεννα» (Joyeux Noël, 2005).