Οι τέσσερις προτεραιότητες του υπ. Περιβάλλοντος

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 17:32
UPD:19:17
A- A A+

Με γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και φιλοσοφία ότι για την επίτευξή της απαιτείται μια πλατιά συμμαχία των πολιτών, «μια συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπιλή, έθεσε τις τέσσερις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου της. Αυτές αφορούν:

- Την Κλιματική αλλαγή. Τόνισε ότι ξεκινούν άμεσα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και εταίρους για την προετοιμασία στην Κοπεγχάγη και την επιστροφή της χώρας στα διεθνή φόρα,

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση. Η χώρα μας - όπως τόνισε η υπουργός - θα ανταποκριθεί στο στόχο του 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Προανήγγειλε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με άξονες: Την ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής σε περιοχές υψηλού δυναμικού, τη βελτίωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση της έρευνας. Πρώτες κινήσεις, ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, θα είναι η υπογραφή του υποθαλλάσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά, η διασύνδεση Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, ο έλεγχος των αιτήσεων που αφορούν 7,5 μεγαβάτ, η μελέτη της πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων ώστε να γίνει το πρόγραμμα, η θωράκιση νέων κτηρίων με κανονισμό ενεργειακής απόδοσης, το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτήρια και αστικές περιοχές που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.

- Δάση και προστατευόμενες περιοχές. Το Κτηματολόγιο θα αναλάβει άμεσα την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Ως πρώτο δείγμα γραφής κατατίθεται νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα για τα καμμένα της Αττικής, για την προστασία από τις καταπατήσεις. Αναστέλλεται η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 3208 του 2003 για τον ορισμό των δασών και αντικαθίσταται με το παλαιότερο άρθρο 3 του ν. 998 του 1979 και επανέρχεται η αντίστοιχη διάταξη του νόμου 1892 του 1990 που αφορά στα πρόστιμα για καταπατητές δασικών εκτάσεων.

- Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση. Στην Αθήνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ενοποίησης Εθνικός Κήπος - Ζάππειο - Βασ. Όλγας - Ολυμπείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αξιολογηθούν εκ νέου οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών. Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης και των νέων αυτοκινητόδρομων. Οι κύριες επιδιώξεις στη Χωροταξία και τις αστικές αναπλάσεις είναι: Επικαιροποίηση των περιφεριακών χωροταξικών πλαισιών. Ιδιαίτερο βάρος θα αποδοθεί στα νησιά. Θα θεσπιστεί η αστική ανανέωση με την απόσυρση ακατάλληλων γηρασμένων κτηρίων που θα δημιουργήσουν χώρους πρασίνου. Θα υπάρξει αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αλλαγών, «ώστε να αντιμετωπιστεί η ένοχη σχέση κράτους - πολίτη», αντιμετώπιση των χρονιζόντων εκκρεμοτήτων (μεταφορά του συντελεστή δόμηση, τις απαλλοτριώσεις την εκτός σχεδίου δόμηση). «Δεν μπορεί το κράτος να επιζητεί πόρους από την αυθαιρεσία χωρίς να θωρακίζει το σήμερα και το αύριο», είπε η υπουργός τονίζοντας πως απαιτείται διακομματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναφερόμενη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι θα αντιμετωπιστεί από την αρχή το θέμα της ανακύκλωσης, θα θεσμοθετηθούν σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Εξάλλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες για την Περιφέρεια, που αφορούν: την εξοικονόμηση νερού από την Ψυττάλεια, την απορρύπανση του Ασωπού, το Εθνικό Πρόγραμμα εξοικονόμησης του νερού, άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου, πρωτοβουλίες για τις Πρέσπες (στις 2 Φεβρουρίου θα υπογραφεί η τριμερής συμφωνία με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ)

Αναφερόμενη στις άμεσες θεσμικές πρωτοβουλίες, ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΕΤΕΡΠΣ στο Πράσινο Ταμείο, πρόγραμμα πράσινων προμηθειών για το Δημόσιο, αξιοποίηση Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ανακοίνωσε ότι σχετικά με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα προταθεί στην Βουλγαρία η σύσταση κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα.

Κατέληξε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και σταδιακού περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες. Ανακοίνωσε τέλος ότι σε 45 ημέρες θα παρουσιαστεί το Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για κάθε τομέα πολιτικής.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αφού χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «εκδήλωση προθέσεων» απάντησε προς την κ. Μπιρμπιλή ότι προφανώς υπάρχουν πεδία να συμφωνήσουν τα κόμματα και εξέφρασε την πίστη του ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί την εναλλακτική αναπτυξιακή διέξοδο. Τόνισε όμως ότι πίσω από τις κεντρικές διακηρύξεις κρύβονται δύσκολα προβλήματα. «Πρέπει να συγκρουστείτε με συμφέροντα και συντεχνίες», είπε προς την υπουργό και ανέφερε ότι πρέπει να πάρει θέση σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό καθώς η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική πολιτική, υπάρχουν όμως φωνές που θέτουν προσκόμματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή