Ιράν: Προειδοποίηση για ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος

Κατηγορίες για εμπλοκή Πακιστάν στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 09:34
UPD:11:32
A- A A+

Το Ιράν θα ενισχύσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου εάν οι σημερινές συνομιλίες στη Βιέννη με την ΙΑΕΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Εάν οι συνομιλίες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το Ιράν, θα ενισχύσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο επίσημο πρακτορείο IRNA.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου, ακόμη και αν η χώρα αγοράσει πυρηνικά καύσιμα από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση στην έδρα της ΙΑΕΑ πραγματοποιείται προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή ελαφρά εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για περαιτέρω επεξεργασία και στη συνέχεια επανεισαγωγή του στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός πρόεδρος κατηγορεί τις πακιστανικές αρχές για εμπλοκή στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ομάδας των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης στη νότιο-ανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

«Πληροφορηθήκαμε ότι κάποιοι πράκτορες ασφαλείας στο Πακιστάν συνεργάζονται με τους βασικούς εμπλεκομένους στο τρομοκρατικό αυτό περιστατικό», όπως δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Θεωρούμε δικαίωμά μας να απαιτήσουμε τους εγκληματίες από αυτούς», συμπλήρωσε.

Για «συντριπτική» απάντηση στην επίθεση προειδοποίησαν από την πλευρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή επίθεση κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, όταν ο δράστης ανατίναξε ζώνη με εκρηκτικά την ώρα που άρχιζε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των Φρουρών και τοπικών φυλάρχων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή