Οικολόγοι-Πράσινοι: Κατώτερες των προσδοκιών οι προγραμματικές δηλώσεις

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 15:48
UPD:16:02
A- A A+

«Σημαντικά κατώτερες από τις προσδοκίες που η ίδια είχε δημιουργήσει στους πολίτες» χαρακτήριζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως ήταν «γενικόλογες και αόριστες στο μεγαλύτερο μέρος τους, με πλήθος καλών προθέσεων αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα και στόχους, με αρκετά αυτονόητα και με πολλές επαναλήψεις από προγραμματικές ανακοινώσεις άλλων κυβερνήσεων».

Όπως αναφέρει το κόμμα στη σχετική του ανακοίνωση, σε κρίσιμα θέματα (αλλαγή οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση, πράσινη μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος, ενεργειακό μοντέλο, εκτροπή Αχελώου, μαζικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια, συγκοινωνίες, περιβαλλοντική προστασία, μεταναστευτική πολιτική-άσυλο κα) η κυβέρνηση δεν τόλμησε να προωθήσει αλλαγές και τομές.

Στη συνέχεια αναφέρουν συνοπτικά ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, στα οποία επικεντρώνουν την κριτική τους:

«Οικονομία: Ο πρωθυπουργός δεν βλέπει τη βαθιά κρίση του μοντέλου οικονομίας που οδήγησε στην κρίση. Αφήνει απέξω και δύο ακόμη κρίσιμες διαστάσεις που συνδέονται με την οικονομία: την κρίση στο περιβάλλον/κλίμα και την κρίση στην κοινωνική συνοχή. Οι αναφορές σε Πράσινη Ανάπτυξη αποδεικνύονται μέχρι στιγμής «πουκάμισο αδειανό»: επιβεβαιώνεται έμμεσα η δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων, η εξοικονόμηση ενέργειας περιορίζεται σε γενικές αναφορές, ήδη ανακοινώνεται η αναβολή ενός έτσι κι αλλιώς ανεπαρκούς προγράμματος “εξοικονομώ κατ' οίκον”.

»Στα “δύσκολα” περιβαλλοντικά θέματα (εκτροπή Αχελώου, αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό, εξαφάνιση λίμνης Κορώνειας, εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών, ατμοσφαιρική ρύπανση) η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη ή προετοιμασμένη για τομές και αλλαγές.

»Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλάει για επανεξέταση από μηδενικής βάσης της ανακύκλωσης και για συζήτηση για στόχους της ανακύκλωσης, αν και υπάρχει ήδη αναλυτική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με πολύ συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για ανάκτηση και ανακύκλωση διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων.

»Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι «θέτουμε τον πήχυ ψηλά» για την Ανανεώσιμη Ενέργεια, αγγίζει τα όρια της πολιτικής αλχημείας: οι σύμβουλοί του γνωρίζουν ότι ο νέος στόχος για 20% στην παραγωγή ενέργειας το 2020, είναι ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ από τον ήδη δεσμευτικό στόχο για 18% της συνολικής κατανάλωσης όπου περιλαμβάνονται και οι εισαγωγές ενέργειας. Η κλιματική αλλαγή βάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα, και η κυβέρνηση κινείται πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες.

»Σύμφωνα με την κυβέρνηση ορίζονται ως προνομιακός χώρος για αιολικά πάρκα οι βραχονησίδες...

»Στις μεταφορές θεωρούμε τελείως ανεπαρκή τη γενικόλογη αναφορά του πρωθυπουργού στο μετρό και το σιδηρόδρομο, όταν επί δεκαετίες κατασκευάζονται διαρκώς έργα για το αυτοκίνητο που δεσμεύουν πάνω από 40% των συνολικών ευρωπαϊκών πόρων.

»Η απλή αναφορά του πρωθυπουργού στη βιολογική γεωργία, παράλληλα με την ποιοτική, εξαφανίστηκε πλήρως από τις δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

»Πολιτική υγείας είναι πρώτα από όλα οι παρεμβάσεις σε όσα μας αρρωσταίνουν. Η αυτονόητη αυτή προτεραιότητα στην πρόληψη περνάει απαρατήρητη στις προγραμματικές δηλώσεις.

»Για την κοινωνική ασφάλιση, οι προγραμματικές δηλώσεις εγγυώνται μόνο ότι δε θα καταρρεύσει άμεσα.

»Για τη διαφάνεια, θα είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα στην οποία δεν θα μάθουμε ποιος πήρε τα 100.000.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS;

»Στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και προσφύγων, θα μείνουμε στο «μισό» βήμα της μη απέλασης των παιδιών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας;

»Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε επιμέρους θετικές τομές και ρήξεις στα ζητήματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, της μεταναστευτικής πολιτικής και του ασύλου. Όσο όμως αυτές αναβάλλονται, η χώρα κινδυνεύει να μείνει σε μια από τα ίδια».

Καταλήγοντας προσθέτουν πως η κριτική, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε συνέντευξη τύπου αύριο Τρίτη 20/10, ώρα 12.00 στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή