«Οι Κινέζοι δεν θέλουν την κυριαρχία του δολαρίου, αλλά θα δράσουν σταδιακά»

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 18:05

A- A A+

«Υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους Κινέζους κι εμάς, τους Αμερικανούς. Δεν είναι πολύ σοβαρές, δεν απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, αλλά υπάρχουν. Οι Κινέζοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Αμερική για τη διαχείριση των μεγάλων πολιτικών υποθέσεων του πλανήτη. Θεωρούν ότι η ιδεολογία παίζει υπερβολικά μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται τις παγκόσμιες σχέσεις. Πριν από την τελευταία οικονομική κρίση, οι Κινέζοι μας θεωρούσαν σοβαρούς και αξιόπιστους στον τομέα της οικονομίας. Εμπιστεύονταν το μοντέλο μας και ήθελαν να το μιμηθούν. Η βιαιότητα της κρίσης, η ανευθυνότητα που έδειξαν τα μεγάλα ιδρύματα της Ουολ Στριτ, κατέπληξαν και σόκαραν τους Κινέζους. Τους απογοητεύσαμε».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη «Figaro» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσινγκερ, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα. «Η μεγάλη αλλαγή», τονίζει, «είναι ότι οι Κινέζοι δεν θα ξαναεμπιστευθούν ποτέ τους Αμερικανούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Καθώς είναι πραγματιστές, συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να διαχειριστούν αυτή την κρίση σε συνεργασία μαζί μας, ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις πραγματικές οικονομίες των δύο χωρών. Αλλά, τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά».

Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, είναι σαφές ότι οι Κινέζοι δεν θέλουν πια να κυριαρχεί το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία. Δεν έχουν ακόμη τη λύση, γνωρίζουν ότι δεν εξαρτάται μόνο απ' αυτούς, αλλά έχουν υπομονή, είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σε μακροπρόθεσμη κλίμακα. Και θα δράσουν με σταδιακό τρόπο.

Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή