Τουρκία: Παραδόθηκαν αυτονομιστές του ΡΚΚ

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009 18:06

A- A A+

Μικρή ομάδα Κούρδων αυτονομιστών παραδόθηκε σήμερα στον τουρκικό στρατό, αφού διέσχισε τα σύνορα με το Ιράκ, σε μία χειρονομία καλής θέλησης με στόχο να γίνει φανερή η υποστήριξη των ανταρτών στα σχέδια της κυβέρνησης για ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.

Οκτώ μέλη του PKK πέρασαν από το Ιράκ σε σταθμό συνοριακού ελέγχου κοντά στη Σινώπη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου χιλιάδες υποστηρικτές τούς περίμεναν με σημαίες του PKK.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δύο ομάδες προσφύγων και οπαδών του PKK παραδόθηκαν επίσης στις Αρχές.

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν προωθεί σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των ελευθεριών των περίπου 12 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν εντός των συνόρων της Τουρκίας.

Το ΡΚΚ είχε ανακοινώσει ότι ομάδες μελών του θα επέστρεφαν στην Τουρκία, ακολουθώντας την επιθυμία του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για προώθηση της ειρήνης.

Ο ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) Αχμέτ Τουρκ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «καταδεικνύει ότι το ΡΚΚ επιμένει στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο».

Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης, στο οποίοι αντιτίθενται οι εθνικιστές.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή