Aφγανιστάν: Προς δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009 11:28
UPD:12:20
A- A A+

Εντός της ημέρας θα ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου, ενώ ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι φαίνεται ότι θα δεχθεί τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών εν μέσω διεθνών πιέσεων.

Όπως δήλωσε ο δήλωσε ο εκπρόσωπός της επιτροπής, Νουρ Μοχάμεντ Νουρ, τα μέλη της επιτροπής «συσκέπτονται αυτή τη στιγμή για να συζητήσουν τα στοιχεία που απέστειλε χθες η Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών και θα ανακοινώσουν την τελική απόφασή τους σήμερα».

H αφγανική Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών εντόπισε «ξεκάθαρες και πειστικές ενδείξεις νοθείας» και διέταξε την ακύρωση των ψήφων σε 210 εκλογικά κέντρα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε επίσης ότι ο Καρζάι αναμένεται «να ανακοινώσει σήμερα τις προθέσεις του».

Η Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών, που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρέδωσε χθες το πολυαναμενόμενο πόρισμά της στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, που έχει συσταθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Ο Καρζάι αρνιόταν επίμονα τις τελευταίες εβδομάδες τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, αλλά διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αναδιπλώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ύστερα και από τις διεθνείς πιέσεις που δέχθηκε για να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info δήλωσε ότι θεωρεί «πολύ σημαντική» τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, ακόμη και αν πιστεύει ότι ο Χαμίντ Καρζάι ήταν νικητής του πρώτου γύρου.

«Η διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών μού φαίνεται πολύ σημαντική, επειδή είναι απόδειξη δημοκρατίας, και εφόσον το Αφγανιστάν οδεύει πιο ξεκάθαρα στη δημοκρατική οδό, είναι μία καλή εξέλιξη», δήλωσε ο γάλλος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «πιστεύω πως ο πρόεδρος Καρζάι είναι αρκετά συνετός» για να δεχθεί τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Σύμφωνα με το πόρισμά της, η αφγανική Επιτροπή Εκλογικών Προσφυγών εντόπισε «ξεκάθαρες και πειστικές ενδείξεις νοθείας» και διέταξε την ακύρωση των ψήφων σε 210 εκλογικά κέντρα. Παρόλο που τα ποσοστά που προκύπτουν για τους δύο βασικούς υποψηφίους δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, η αμερικανική οργάνωση Democracy International εκτιμά ότι το ποσοστό του Καρζάι έχει υποχωρήσει στο 48,29% και του Αμπντάλα έχει ανέβει στο 31,5%. Η αρχική καταμέτρηση τους έδινε 55% και 28% αντίστοιχα, δίνοντας τη νίκη στον Καρζάι.

Εν τω μεταξύ, έτοιμος για δεύτερο γύρο, αλλά και ανοικτός σε άλλες επιλογές για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, δήλωσε και ο βασικός αντίπαλος του Καρζάι Αμπντάλα Αμπντάλα

«Είμαι έτοιμος για έναν δεύτερο γύρο, αλλά ταυτόχρονα η πόρτα είναι ανοικτή» και για το ενδεχόμενο άλλων επιλογών, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο CNN.

Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή