Χιλή: Μεγάλη η υποστήριξη αριστερού υποψηφίου στις εκλογές

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 06:52
A- A A+

Μεγαλύτερη στήριξη από ό,τι αναμενόταν, συγκεντρώνει η υποψηφιότητα ενός ανεξάρτητου αριστερού, εξέλιξη που, κατά ορισμένους αναλυτές, ίσως σημάνει το τέλος της 20ετούς κυριαρχίας από την κυβερνώσα τη Χιλή συμμαχία.

Ο 36χρονος Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι, ανεξάρτητος υποψήφιος, και ο Χριστιανοδημοκράτης Εδουάρδο Φρέι, ο οποίος εκπροσωπεί τον κυβερνητικό συνασπισμό, συγκεντρώνουν 20% έκαστος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Corporacion CERC, ενώ ο Σεμπάστιαν Πινιέρα, ο συντηρητικός επιχειρηματίας που προηγείται, συγκεντρώνει ποσοστό 41%, ποσοστό που δεν του δίνει τη νίκη από τον πρώτο γύρο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που παρουσιάζει τους Ενρίκες-Ομινάμι και Φρέι να ισοψηφούν και εγείρει την πιθανότητα ο Φρέι να μείνει εκτός του δεύτερου γύρου, στην περίπτωση που κανείς εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% την 13η Δεκεμβρίου. Εάν το σενάριο επαληθευτεί, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την 17η Ιανουαρίου 2010.

Σε δημοσκόπηση του CERC τον Ιούλιο, ο Ενρίκες Ομινάμι συγκέντρωνε 14% και ο Φρέι 25%.

Εάν διεξαχθεί δεύτερος γύρος, ο Πινιέρα αναμένεται να συγκεντρώσει 49% με το Φρέι, εάν είναι αντίπαλός του, να περιορίζεται στο 33%. Στην περίπτωση αναμέτρησής του με τον Ενρίκες Ομινάμι, ο Πινιέρα προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει 45% έναντι 36% του αντιπάλου του.

«Ο Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι επηρέασε και εξασθένησε την υποψηφιότητα του Φρέι... πρόκειται για μια πολύ σαφή τοποθέτηση διαμαρτυρίας» [των ψηφοφόρων], κατά στέλεχος του CERC.

Πολιτικοί αναλυτές υπέθεταν πως ο 67χρονος Φρέι - ο πατέρας του οποίου Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος (1964-1970) - έχει καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τον Πινιέρα στον δεύτερο γύρο. Δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα το Σεπτέμβριο εμφάνιζε τους Φρέι και Πινιέρα σχεδόν να ισοψηφούν στον δεύτερο γύρο.

Ο Ενρίκες-Ομινάμι, γιος του ιστορικού στελέχους του Αριστερού Επαναστατικού Κινήματος (MIR), Μιγκέλ Ενρίκες, που πέρασε τα παιδικά του χρόνου εξόριστος στη Γαλλία, βλέπει την δημοτικότητά του να αυξάνεται σταθερά.

Ο Ενρίκες-Ομινάμι επιτίθεται στις «κεντρώες» πολιτικές της Concertacion, που εκφράζει ο Φρέι.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σχηματίστηκε λίγο πριν το τέλος της 17ετούς δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και κυβερνά χωρίς διακοπή από την επαναφορά της δημοκρατίας στη Χιλή, το 1990.

Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ παραμένει δημοφιλής λόγω των χειρισμών της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν μοιάζει να βοηθά την κυβέρνησή της ούτε το Φρέι, ο οποίος θεωρείται δύσκαμπτος και καθόλου χαρισματικός.

Ο Πινιέρα είναι υποψήφιος του λεγόμενου κόμματος Εθνικής Ανανέωσης κι έχει τη στήριξη της δεξιάς Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης (UDI).

Η έρευνα του CERC έγινε σε δείγμα 1.200 Χιλιανών ψηφοφόρων τον Οκτώβριο κι έχει περιθώριο σφάλματος ±3%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή