Νικαράγουα: Υποψήφιος στις εκλογές του 2011 ο Ορτέγκα

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 06:58
REUTERS /STRINGER

A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νικαράγουας έδωσε το πράσινο φως στον πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα, δίνοντας εντολή στο εκλογοδικείο να κάνει δεκτή την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2011.

Η απροσδόκητη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τροποποιεί το Σύνταγμα του 1987, το οποίο δεν προέβλεπε διαδοχικές προεδρικές θητείες. Ο Ορτέγκα είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να γίνει τέτοια αναθεώρηση από την Εθνοσυνέλευση - χρειαζόταν όμως πλειοψηφία δύο τρίτων, την οποία η παράταξή του δεν διαθέτει.

Η απόφαση δίνει παράλληλα το δικαίωμα σε 109 δημάρχους και αντιδημάρχους του Μετώπου των Σαντινίστας του Ορτέγκα να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στις τοπικές εκλογές του 2012.

Τρία μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένου του πρώην στελέχους των Σαντινίστας, Ραφαέλ Σολίς, ανακοίνωσαν την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το θέμα μετά από το αίτημα που κατέθεσε ο δικηγόρος Εδουάρδο Μεχία, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Ορτέγκα και τους τοπικούς αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή