Καμμία διάσταση απόψεων Ομπάμα-ενόπλων δυνάμεων για το Αφγανιστάν

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 08:55
REUTERS /TORU HANAI

A- A A+

Διέψευσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των ενόπλων δυνάμεων, αναφορικά με τη στρατηγική στο Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα συσκέπτεται εδώ και εβδομάδες για την πιθανή αποστολή χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στη χώρα αυτή που πλήττεται από την εξέγερση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με αρκετές αμερικανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι η «απογοήτευση και η ανησυχία διακρίνεται στους στρατιώτες».

Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της επίσκεψής του στο Τόκιο, ο Γκέϊτς έκρινε «ανακριβείς τις φήμες περί διαφωνιών».

«Τα άρθρα αυτά δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Οι αξιωματικοί του στρατού μας και η πολιτική κυβέρνηση συνεργάζονται πολύ στενά», διευκρίνισε αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές συνεδριάζουν σχεδόν καθημερινά.

Περίοπου 6.500 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά των Ταλιμπάν. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Ομπάμα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η σύγκρουση αυτή που γίνεται όλο και πιο αιματηρή, συναντά την αυξανομένη αντίθεση της αμερικανική κοινής γνώμης.

Ο Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ ζήτησε επιπλέον δύναμη έως και 45.000 στρατιωτών κατά των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάϊντα στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή