ΟΗΕ: Απομάκρυνση των αξιωματούχων που ενεπλάκησαν σε νοθεία στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 11:38
UPD:11:53
A- A A+

Περισσότερους από τους μισούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις εκλογές στο Αφγανιστάν θέλει να αντικαταστήσει ο ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν.

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC, ο κ. Μπαν δήλωσε ότι 200 αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν πιθανώς εμπλακεί σε παρατυπίες κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών πρέπει να απομακρυνθούν προκειμένου να ο δεύτερος γύρος να είναι «διαφανής και αξιόπιστος».

Ο κ. Μπαν διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα στους τομείς διοίκησης και ασφάλειας», προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν οι παρατυπίες του πρώτου γύρου.

Χθες, η ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν αποδέχθηκε το πόρισμα επιτροπής με τη στήριξη του ΟΗΕ περί εκτεταμένης νοθείας που κατεβάζει κάτω από το 50% το ποσοστό του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, καθιστώντας απαραίτητη τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών.

Εν τω μεταξύ, την πρώτη επίσημη επικοινωνία μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου είχαν οι δύο εκλογικοί αντίπαλοι στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο αντίπαλος του Καρζάι, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

«Τηλεφώνησα χθες το βράδυ στον κ. Καρζάι και τον συνεχάρην (...) που δέχθηκε τη διεξαγωγή δεύτερου κύκλου εκλογών», διευκρίνισε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον απερχόμενο Αφγανό πρόεδρο στις εκλογές.

«Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο, η μοναδική μου επιθυμία είναι να διεξαχθεί κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία, υπό συνθήκες ασφάλειας και διαφάνειας», υπογράμμισε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, δηλώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για αναδίπλωση, σε ένα σενάριο κατανομής της εξουσίας», καθώς πολλοί διπλωμάτες έκαναν λόγο για την πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Καρζάι και Αμπντουλάχ, κάτι που θα καθιστούσε περιττή τη διεξαγωγή δευτέρου γύρου εκλογών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή