Ευρωβουλευτές εναντίον Τόνι Μπλερ

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 14:51
A- A A+

Γραπτή δήλωση κατέθεσαν ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο σχετικά με το διορισμό του μελλοντικού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας από τους συναδέλφους τους να συνυπογράψουν διακήρυξη εναντίον του Τόνι Μπλερ.

Η δήλωση, με πρωτοβουλία του Λουξεμβούργιου σοσιαλιστή Ρόμπερτ Γκέμπελς, υποστηρίζεται από τέσσερις Γερμανούς ευρωβουλευτές: τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, συνονιστή της Ομάδας των Φιλελευθέρων, καθώς και από τρεις προέδρους επιτροπών, τους συντηρητικούς Κλάους-Χάινερ Λένε και Χέρμπερτ Ρόιλ, καθώς και τον σοσιαλιστή Τζο Λάινεν.

Οι ευρωβουλευτές αυτοί ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διορίσει ως μόνιμο πρόεδρο μια προσωπικότητα «με την οποία οι λαοί της Ευρώπης να μπορούν να ταυτιστούν». Σύμφωνα με τους υπογράφοντες αυτή η προσωπικότητα «δεν μπορεί να προέλθει παρά από ένα κράτος μέλος που έχει υιοθετήσει ή είναι αποφασισμένο να υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα».

Ο πρόεδρος πρέπει να προέλθει από ένα κράτος μέλος «που αποτελεί μέρος ή που θέλει να αποτελέσει μέρος του χώρου Σένγκεν» και «δεν αρνείται την εφαρμογή στην επικράτειά του της Χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αν οι μισοί από τους σημερινούς 636 ευρωβουλευτές συνυπογράψουν αυτή τη δήλωση, θα έχει αξία απόφασης υιοθετημένης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζει η αντιπροσωπεία του Λουξεμβούργου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστηρίζεται από την κυβέρνησή του, είναι φαβορί στην κούρσα για την προεδρία. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες δέχθηκε την υποστήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αν και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ¶σελμπορν δήλωσε ότι ο Μπλερ «δεν έχει το βεληνεκές» που απαιτείται για τη θέση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή