Εύθραυστη η Βοσνία μετά το ναυάγιο των διακοινοτικών συνομιλιών

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 12:16
A- A A+

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν χθες οι συνομιλίες των εκπροσώπων των εθνοτικών κοινοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που στόχο είχαν την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για συνταγματική μεταρρύθμιση και προετοιμασία της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των τριών βασικών εθνοτικών ομάδων που απαρτίζουν τη χώρα απέρριψαν τις προτάσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων.

Σχολιαστές αναφέρουν ότι η αποτυχία των συνομιλιών αφήνει τη Βοσνία πιο εύθραυστη από ποτέ, κάνοντας λόγο ακόμα και για κίνδυνο νέας εμπόλεμης διαμάχης, 14 χρόνια μετά τη λήξη του καταστροφικού πολέμου στη χώρα.

«Οι συνομιλίες έχουν αποτύχει», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Τίχιτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της μουσουλμανικής κοινότητας.

«Δεν συμφωνήθηκε τίποτα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που απέρριψε τις προτάσεις ως «αντισυνταγματικές» και εις βάρος των Σέρβων.

Από την πλευρά τους, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, έκαναν λόγο για «περιορισμένη πρόοδο» και την «ανάγκη περεταίρω συνομιλιών».

Η πρωτοβουλία είχε στόχο να τεθούν τα θεμέλια για την κατάργηση του γραφείου του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, ώστε να μπορέσει η Βοσνία να κινηθεί προς ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς ως κυρίαρχο και ενιαίο κράτος.

Για τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες, που αναζητούν ένα ισχυρό κεντρικό κράτος, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις δεν ενίσχυαν όσο θα έπρεπε τους κρατικούς θεσμούς, ενώ για τους Σερβοβόσνιους, που αναζητούν περισσότερη αυτονομία έως και ανεξαρτησία, προωθούσαν ακριβώς μία ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή