Την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ ζήτησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 15:32
UPD:21:56

«Βασικός μας αντίπαλός στην προσπάθεια που κάνουμε είναι ο κακός μας εαυτός» υπογράμμισε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

A- A A+

Την παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Βασίλειου Τσιατούρα, η οποία και υποβλήθηκε, ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Βασικός μας αντίπαλός στην προσπάθεια που κάνουμε είναι ο κακός μας εαυτός» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη «χθεσινή συμπεριφορά των αστυνομικών με την είσοδο σε χώρο όπου λάμβανε χώρα παρουσίαση βιβλίου, και τη σύλληψη ορισμένων από τους παριστάμενους».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Τέλος στα γκέτο και στα άβατα, τέλος και σε λογικές Ράμπο

Μ. Χρυσοχοΐδης: Τέλος στα γκέτο και στα άβατα, τέλος και σε λογικές Ράμπο

«Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από όσους προσήχθησαν στη Γ.Α.Δ.Α. Και το ξανακάνω δημοσίως», ανέφερε.

«Η λογοδοσία και η ανάληψη των ευθυνών απέναντι στην κοινωνία είναι βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης. Κανείς δεν μένει ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον», τόνισε.

¶μεση προτεραιότητα, όπως σημείωσε, είναι η θέσπιση έως το τέλος του χρόνου ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, και νέου σύγχρονου, αυστηρού και αποτελεσματικού πειθαρχικού κώδικα στην ΕΛ.ΑΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η νομιμότητα δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αφορά πρωτίστως και πάνω απΆ όλα το ίδιο το κράτος. Ο υπερβάλλων ζήλος που οδηγεί σε λογικές ''σερίφη'' και ''ράμπο'' δεν είναι καλός οδηγός», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Λάθη ενδεχομένως να γίνουν. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. ¶λλοι ίσως να θέλουν να ονειρεύονται αντάρτικα πόλεων και εξεγέρσεις. Εγώ θέλω να είμαι σαφής: το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ευφημισμός».

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση ανομίας, σύγχυσης και ανασφάλειας».

Υπογράμμισε δε πως «οι εγγυητές της νομιμότητας, κράτος και αρχές ασφαλείας, έχουν χάσει το κύρος, την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση τους», ενώ «οι φορείς της παραβατικότητας, από τους βανδάλους και τους χούλιγκαν που υποβαθμίζουν τη ζωή στα αστικά κέντρα μέχρι την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, δρουν πλέον ανεξέλεγκτοι και διαπλέκονται μεταξύ τους», με αποτέλεσμα «οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι».

«Η νέα κυβέρνηση έχει λάβει μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να πράξει το αυτονόητο: να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της νομιμότητας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως δεν θα γίνει «καμία απολύτως έκπτωση, τόσο στην καταστολή της παραβατικότητας όσο και στο σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών από τη μεριά της Αστυνομίας».

Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Εξαρχείων και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «εδώ και δέκα μέρες είναι και πάλι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία».

«Ο στόχος μας είναι ένας. Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα ΅ΆάβαταΆΆ. Επαναφέρουμε τη νομιμότητα. Αποκαθιστούμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο. Δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι ο τρόπος για να εξασφαλίζουμε την κοινωνική ειρήνη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα».

Σημείωσε ακόμη πως «οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθεια της κυβέρνησης».

« Γνωρίζουμε όμως ότι ο στόχος για μία ανοιχτή και ασφαλή πόλη είναι δύσκολος. Ο δρόμος ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο», συμπλήρωσε.

Ερώτηση Αλ. Τσίπρα για τις προσαγωγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα προκάλεσαν οι προσαγωγές στελεχών της παράταξης κατά τις χθεσινές έρευνες αστυνομικών δυνάμεων σε χώρο που γινόταν παρουσίαση βιβλίου.

Α. Τσίπρας: Να σταματήσει η στοχοποίηση όσων ντύνονται ή σκέφτονται διαφορετικά

Α. Τσίπρας: Να σταματήσει η στοχοποίηση όσων ντύνονται ή σκέφτονται διαφορετικά

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη, καταγγέλλοντας «ενέργειες που παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του πολίτη

Θέμα « Εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε χώρο που γινότανε παρουσίαση βιβλίου»

Λίγο μετά το τέλος παρουσίασης του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη σε βιβλιοχώρο των Εξαρχείων, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σ. Θεοδωράκη και ομιλητή εμένα, που μόλις είχα αποχωρήσει, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο.

Με προκλητικό τρόπο, με ενέργειες που παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας, ζήτησαν τα στοιχεία των παρευρισκομένων και μετά προέβησαν αναίτια σε προπηλακισμούς και συλλήψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα συνελήφθηκαν οι Δ. Παπαχρήστος, Σ. Ελληνιάδης και Σ. Δαματόπουλος οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι όπως πληροφορηθήκαμε, μόνο μετά από δική σας παρέμβαση.

Το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, αφού μέχρι στιγμής 2.500 πολίτες και επιχειρηματίες έχουν υπογράψει κείμενο όπου ζητούν να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων;

• Σε τι αποσκοπεί αυτή η προσπάθεια μόνιμου κλίματος αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια από τις 4 Οκτωβρίου και μετά;

• Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να υπάρξουν συνέπειες για όσους αστυνομικούς προχώρησαν σε αυτές τις ενέργειες, αφού εσείς ο ίδιος έχετε δεσμευτεί πως δεν θα επιτρέψετε φαινόμενα αυταρχισμού από τις αστυνομικές δυνάμεις;»

ΛΑΟΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναγκάστηκε να προσκυνήσει την ομάδα των Εξαρχείων

«Ο κ. Χρυσοχοϊδης άντεξε μόλις 10 ημέρες. Αναγκάστηκε, τελικώς, να προσκυνήσει την ευρύτερη ομάδα των Εξαρχείων που συνεχίζει να λειτουργεί ως "κράτος εν κράτει". Η πολιτεία - για άλλη μία φορά - εάλω...», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή