Ολι Ρεν: Διμερή ζητήματα δεν πρέπει να καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009 16:50

Ο κ. Ρεν λληθείς να σχολιάσει την προοπτική διοργάνωσης δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος - μέλος ή υποψήφιο μέλος να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή προοπτική, στη βάση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμά του.

A- A A+

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εκληφθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ως ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης να λύσει επιτέλους το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν.

Στη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής με θέμα: «Ευρωπαϊκή διεύρυνση: Πρόοδος και προοπτικές», ο κ. Ρεν σημείωσε ότι τα διμερή ζητήματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία.

Κληθείς δε να σχολιάσει την προοπτική διοργάνωσης δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος - μέλος ή υποψήφιο μέλος να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή προοπτική, στη βάση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμά του.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως σε επίπεδο ρεαλιστικής πολιτικής θα ήταν προτιμότερο τα κράτη της περιοχής και κυρίως τα μη μέλη της ΕΕ, να σκεφτούν διπλά πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τέτοιου τύπου ζητήματα.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα, παρά τη θετική σύσταση της Επιτροπής, να μην αποφασιστεί τον Δεκέμβριο έναρξη διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και γενικά σχετικά με την προοπτική μακροχρόνιας καθυστέρησης στην πρόοδο της χώρας, λόγω των αντιρρήσεων της Αθήνας, ο κ. Ρεν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να μην φανταστώ αυτό το σενάριο. Πιστεύω ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον προβλήματα».

Ομιλία στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βάσκο Ναούμοφσκι ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του στην πορεία εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης, καθώς και του οδικού χάρτη για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ο κ. Ναουμόφσκι επεσήμανε την προσήλωση της χώρας του στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε πως «η ΠΓΔΜ παραμένει στις συνομιλίες όχι με την προοπτική να διαπραγματεύεται για τα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο άμεσο μέλλον», μια λύση που, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να δημιουργεί νικητές και στις δύο πλευρές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή