ΠΟΥ: Τουλάχιστον 5.000 νεκροί από τη νέα γρίπη

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009 18:41
A- A A+

Το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων σε 195 χώρες και περιοχές του πλανήτη έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα η νέα γρίπη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο προηγούμενος απολογισμός του ΠΟΥ, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στις 16 Οκτωβρίου, έκανε λόγο για τουλάχιστον 4.735 νεκρούς. Αυτό σημαίνει πως σε μία εβδομάδα προστέθηκαν 265 θάνατοι.

Από τη νέα γρίπη έχουν πληγεί περισσότερο η βόρεια Αμερική, όπου ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 3.539 ανθρώπους, ενώ ακολουθούν η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 1.028 θανάτους, έναντι τουλάχιστον 261 στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων ΕΜΕΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να συστήνει τη χορήγηση σε δύο δόσεις των τριών εμβολίων που έχει εγκρίνει η ΕΕ, αν και στοιχεία δείχνουν ότι για δύο από αυτά τα εμβόλια μπορεί να επαρκεί η χορήγηση του εμβολίου σε μία μόνο δόση.

Η επιτροπή ειδικών της ΕΜΕΑ «αποφάσισε να διατηρήσει τη σύσταση που υιοθέτησε το Σεπτέμβριο βάσει της οποίας τα τρία εμβόλια θα χορηγούνται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Τα τρία εμβόλια κατά της γρίπης Α που έχει εγκρίνει η ΕΕ είναι τα: Focetria της Novartis, Pandemrix της GlaxoSmithKline και Celvapan της Baxter.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η Τσεχία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τη νέα γρίπη, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε τον τρίτο θάνατο από τη νόσο και η Νορβηγία κάλεσε τους πολίτες της να εμβολιαστούν.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή