Δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες για τον παγκόσμιο αφοπλισμό ζήτησαν αντιπυρηνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με αφορμή την εβδομάδα για τον αφοπλισμό, την οποία διανύουμε.
Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίουτης Μεσογείου Όλγα Αθανίτη πρότεινε την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς των πυρηνικών όπλων στην περιοχή.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων οι οποίες αναπτύσσονται παγκοσμίως για «έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα ως το 2020», όπως προτείνει η Διεθνής κίνηση «Δήμαρχοι για την Ειρήνη».
Από το Οικολογικό Κίνημα, ο καθηγητής Ευθύμης Παπαδημητρίου υποστήριξε την ανάγκη κινητοποίησης των λαών ενόψει των αποφάσεων της παγκόσμιας διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης Πάνος Τριγάζης χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός της παγκόσμιας ημερήσιας στρατιωτικής δαπάνης των 4 δισ. δολαρίων όταν το 5% από αυτό το ποσό θα αρκούσε για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας.
Εξίσου εξοργιστικό, όπως ανέφερε, είναι και το ύψος των 550 ευρώ της κατά κεφαλή στρατιωτικής δαπάνης στην χώρα μας όταν το αντίστοιχο της παγκόσμιας στρατιωτικής δαπάνης είναι μόλις 217 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ