«Δεν θα μπούμε σε οποιοδήποτε διάλογο με τον κ. Γκρουέφσκι και τα Σκόπια για ανύπαρκτα θέματα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι για «Μακεδόνες του Αιγαίου».
Σε δηλώσεις του σχετικά με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «η Ελλάδα βλέπει τις σχέσεις με τα Σκόπια με ανοιχτό πνεύμα και πάντα με εποικοδομητική διάθεση».
«Έχουμε ανοιχτά μυαλά και πιστεύω ότι η ηγεσία στα Σκόπια πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι στο χέρι της να επιλέξει μεταξύ της γνώριμης επιθετικής εθνικιστικής και αλυτρωτικής ρητορικής ή να επενδύσει σε ένα εποικοδομητικό, ειλικρινής ουσιαστικό διάλογο για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας» ανέφερε.
Υπογράμμισε δε ότι η λύση μόνο μία μπορεί να είναι: «Oνομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, «αυτή είναι η λύση που θα απελευθερώσει την ευρωατλαντική προοπτική του γειτονικού λαού τον οποίο εμείς θέλουμε να καλωσορίσουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το συντομότερο δυνατόν, λύση η οποία θα συμβάλει αποφασιστικά στην περιφερειακή σταθερότητα».
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχει, επεσήμανε ότι βασικό θέμα είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σημείωσε επίσης πως ένα από τα σημαντικά θέματα της Συνόδου Κορυφής θα είναι η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, επιδιώκει ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτό το «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Παράλληλα, τόνισε ότι στο ίδιο θέμα επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της Frontex με τη διαμόρφωση κοινών δράσεων και διαδικασιών στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ακόμη ενίσχυση της χρηματοδότησης και του επιμερισμού του κόστους μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και σύναψη ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και εφαρμογή των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών όπως αυτή που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Τουρκία το 2001.
Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις για βελτίωση του σχετικού κεφαλαίου του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως το επίπεδο συνεργασίας που επιδεικνύει αυτή τη στιγμή η Τουρκία με την ΕΕ και διμερώς με την Ελλάδα δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν και το θέμα της θεσμικής αναδιοργάνωσης της ΕΕ ενόψει της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή φωνή στα διεθνή δρώμενα υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη και με στόχο η κοινή εξωτερική πολιτική να φέρει ευδιάκριτο το στίγμα της ελληνικής συνεισφοράς με ισχυρή παρουσία της Ελλάδας σε όλα τα κοινοτικά όργανα αλλά και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και στενή συνεργασία με όλους τους ευρωπαίους εταίρους. Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, είναι να αποκτήσει πάλι η Ελλάδα πραγματική παρουσία και φωνή σε όλες τις διεθνείς εξελίξεις.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα της κλιματικής αλλαγής όπου, σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, η ΕΕ προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή θέση και στρατηγική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.
«Είναι δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει ριζικά η πολιτική της Ελλάδας στο θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ώστε να μπει η Ελλάδα στην πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου», κάτι, που όπως σημείωσε, θα τονίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Στη διάρκεια του αποψινού δείπνου εργασίας θα συζητηθούν τα θέματα των εξωτερικών σχέσεων. Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βούληση της Ελλάδας είναι να καταστεί πρωταγωνιστής στην περιοχή και ιδιαίτερα στο θέμα της ενταξιακής πορείας των χωρών αυτών.
«Θέλουμε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο ατμομηχανής για την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανανεωθεί η δέσμευση της Ευρώπης που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 με ένα νέο ορόσημο που θα είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό αλλά και συμβολικό με ημερομηνία το 2014.
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στις παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.
Τέλος, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ξεκάθαρα το διάλογο και τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ